Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pieter Overmars en Arjan Bakker kampioen Eerste Divisie en Masters

Pieter Overmars en Arjan Bakker kampioen Eerste Divisie en Masters

geplaatst zaterdag 28 februari 2009 om 14:59:40 op Schaatspeloton.nl

Het Eerste Divisiepodium, vlnr: Sjaak de Wolff (GIBO-BEKA), Pieter Overmars (Vrije Universiteit Amsterdam) en Engbert de Vegt (GIBO-BEKA).

Het Eerste Divisiepodium, vlnr: Sjaak de Wolff (GIBO-BEKA), Pieter Overmars (Vrije Universiteit Amsterdam) en Engbert de Vegt (GIBO-BEKA). (bron: Schaatspeloton.nl)

In Thialf hebben Pieter Overmars (Vrije Universiteit Amsterdam) en Arjan Bakker de Nederlandse titels behaald in respectievelijke de Eerste Divisie en bij de Masters. In de Eerste Divisie won Overmars na een hectische finale solo met 2 ronden voorsprong. Het zilver en brons gingen naar ploeggenoten Sjaak de Wolff en Engbert de Vegt (beiden GIBO-BEKA). Bakker won de sprint van een kopgroep van vier.

Zowel bij de Masters als in de Eerste Divisie ging een groep koplopers rond. Bij de Masters was het een kwartet bestaand uit Frans Biemond, Geert Kruims (Oosterhaven), Herman Veneman en de uittredende kampioen Albert Bakker. Nadat het viertal het peloton had gedubbeld waren zij het die om de titel gingen strijden. In de finale was het hierbij Albert Bakker die zijn nationale titel voor een extra jaar verlengde. Achter de rijder uit Gouda behaalde Herman Veneman zilver en ging het brons naar Geert Kruims. Frans Biemond eindigde als enige van de kopgroep naast het podium.

Ook in de Eerste Divisie was de aanval troef. Halverwege koers pakte een groep van 12 rijders een ronde voorsprong, maar dit was hier niet het einde van de wedstrijd. Enkele tientallen ronden later ging opnieuw een groep in de aanval. Twee rijders van de oorspronkelijke kopgroep maakte deel uit van de tweede groep en deden goede zaken. Het waren Pieter Overmars (Vrije Universiteit Amsterdam) en Sjaak de Wolff (GIBO-BEKA) die opweg waren naar een tweede ronde voorsprong. De Wolff slaagde hier echter niet in, Overmars wel waardoor hij als enige rijder met twee ronden voorsprong de Nederlandse titel binnenhaalde. Het leek er echter op dat de rest van de grote groep met een ronde voorsprong dit niet in de gaten had. Toen de jury enkele ronden voor het eind deze groep afbelde voor het eind sprintte maar enkele rijders af en de rest reed gewoon door. Hierdoor ontstond een situatie dat het publiek Pieter Overmars zelfs niet als winnaar over de streep zag komen. Over de derde plek achter Overmars en De Wolff ontstond enige discussie. In eerste instantie werd de bronzen medaille toegekend aan Thijs Smit (Goesting Events), dit werd echter later teruggedraaid. Engbert de Vegt (GIBO-BEKA), die een van de rijders was die in de hectische situatie doorreed nadat de jury al had gebeld, bleek als derde te zijn gefinisht en kreeg het brons omgehangen.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Masters