Schaatspeloton.nl - Nieuws - Cedric Michaud en Elma de Vries winnen voorlaatste KNSB Cupwedstrijd

Cedric Michaud en Elma de Vries winnen voorlaatste KNSB Cupwedstrijd

geplaatst zaterdag 21 februari 2009 om 20:46:41 op Schaatspeloton.nl

Op de Haarlemse Kennemerlandijsbaan hebben Cédric Michaud (Nefit HR ketels) en Elma de Vries (DSB Bank) de voorlaatste etappe in de KNSB Cup gewonnen. Michaud was dankzij een snelle laatste ronde het sterkst van een kopgroep van 22 man. Rob Hadders (BAM Schaatsteam) en Yoeri Lissenberg (Foekens) legde beslag op plek twee en drie. Elma de Vries won na een solo-ontsnapping.

Elma de Vries wint na solo-ontsnapping
In een attractieve wedstrijd brachten de dames een leuke strijd op het Haarlemse ijs. Verschillende aanvallen maakte het voor het aanwezige publiek aantrekkelijk. Zo probeerde Maria Sterk (DSB Bank) halverwege de wedstrijd solo voorsprong te pakken. Sterk reed enkele ronden alleen voor het peloton uit maar slaagde er niet in de aanval succesvol af te ronden. Iets waar haar ploeggenote Elma de Vries (DSB Bank) in de finale wel in slaagde. De klassementsleidster ging in de finale samen met Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) in de aanval. Later kon Zielman echter een versnelling van De Vries niet aan waarna ze terugviel naar het peloton dat snel op haar terugkwam. Elma de Vries bleef echter weg en ging solo als winnares over de streep. Achter de dame in het Oranje won Chris Witty (Landjuweel) de sprint van het peloton voor Bianca Roosenboom (Cado Motus). De leiderstruien verwisselde op de voorlaatste dag in Haarlem niet van eigenaressen.

Cédric Michaud laat vluchtgenoten ruim achter zich in de sprint
De heren van de Top Divisie begonnen de wedstrijd in Haarlom op hoog tempo. Met het peloton op een lint was het onvermijdelijk dat deze op een gegeven moment zou breken. Een grote groep van 22 rijders ontstond die langzaam maar zeker de staart van het peloton weer in zicht kreeg. Op dat moment lanceerde Rob Hadders Bob de Vries (beiden BAM Schaatsteam) voor de sprong naar de staart van dat peloton. De Vries slaagde hierin en pakte als eerste en alleen een ronde voorsprong, later volgde ook de rest van de kopgroep. Op dat moment was Bob de Vries onder bezielende leiding van Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), die geen onderdeel uitmaakte van de groep van 22, al weer voor het peloton te vinden. Het BAM Schaatsteam leek een coupe te willen plegen door Bob de Vries direct naar een tweede ronde voorsprong te leiden. Dit lukte echter niet en het complete peloton, met in haar buik de 22 rijders met een ronde voorsprong, kwam weer samen. Hierna slaagde niemand er meer in een gevaarlijke voorsprong. Alle aanvallen werden door de ploeggenoten van de rijders in de kopgroep teruggepakt.

In de finale scheurde de kopgroep van 22 in twee groepen uiteen. In de tweede groep bevonden zich sprinters zoals Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels), Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Bob de Vries. Voor in de koers probeerde verschillende rijders weg te komen maar met nog een ronde op het bord was de eerste groep weer bij elkaar. Op dat moment versnelde Cédric Michaud dusdanig dat hij een gat kreeg op de rest. De Fransman kwam met een 10 meter voorsprong als eerste uit de laatste bocht en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Michaud won zo op het nippertje zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Rob Hadders sprintte achter Michaud naar de tweede plek, Yoeri Lissenberg (Foekens) legde beslag op plek drie.

Frederik Nauta maakt ontsnapping af
Ook in de Eerste Divisie was het aanval troef. In de eerste helft van de wedstrijd probeerde vele groepjes vruchteloos in de aanval te gaan. In de tweede helft van de wedstrijd ging wel een groep van vijf rijders rond. Terwijl het rondebord richting het einde tikte ging een nieuwe, grotere, groep in de aanval. In deze groep van 15 rijders bevonden zich alle vijf de koplopers die al een ronde voorsprong had. Deze groep ging ook rond waardoor er dus vijf rijders waren met twee en tien rijders met een ronde voorsprong. Na het afsprinten van de verschillende groepen, waarvoor de jury moest improviseren vanwege het late tijdstip van rondgaan van de tweede groep, ging het vijftal de finale in. Hierbij ontstond er een gat tussen Jaap Smit (BCT Schaatsteam) en Frederik Nauta (Schaatsploeg Bolsward) en hun drie mede-vluchtgenoten. Smit en Nauta bouwde hun voorsprong alleen nog maar uit waarna zij samen om de zege konden gaan strijden. Hierin was Frederik Nauta het snelst en verwees zo Top Divisierijder Jaap Smit naar de tweede plek. Op ruime achterstand sprinter Tom van de Belt (VDH Marmer en Natuursteen) naar de derde plek.