Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kotijarvi en Hyttinen beginnen nieuwe Finse competitie met zeges

Kotijarvi en Hyttinen beginnen nieuwe Finse competitie met zeges

geplaatst dinsdag 10 februari 2009 om 08:40:50 op Schaatspeloton.nl

Deelnemers aan de Tour de Skate onderweg in het Open Finse Kampioenschap 100 kilometer in Oravi.

Deelnemers aan de Tour de Skate onderweg in het Open Finse Kampioenschap 100 kilometer in Oravi.

Antero Kotijärvi en Anita Hyttinen zijn in Finland de Tour de Skatecompetitie goed begonnen. Kotijärvi en Hyttinen waren zowel zaterdag in de proloog in Kuopio als zondag tijdens het Open Finse Kampioenschap in Oravi het snelst. De Tour de Skate is een nieuwe Finse marathoncompetitie waarin de tijden van verschillende etappes bij elkaar opgeteld als was het de Tour de France.

De Tour de Skate ging zaterdag in Kuopio van start met een proloog over 11 kilometer. Bij de heren ging de winst hierbij in 19 minuten en 32 seconden naar Antero Kotijärvi. Jarkko Koponen legde op ruime achterstand beslag op de tweede plaats, Jari Kolehmainen werd derde. Anita Hyttinen legde de 11 kilometer af in 25 minuten en 31 seconden waarmee zij Maria Miettinen driekwart minuut voorbleef. Susanna Nurmi werd derde.

Een dag later en zo'n 100 kilometer zuidelijker werd op zondag de tweede etappe verreden, het Open Finse Kampioenschap over 100 kilometer voor heren en 50 kilometer voor dames. Bij de heren was opnieuw Antero Kotijärvi het sterkst. Kotijärvi ging vroeg in de wedstrijd in de aanval en werd niet meer teruggepakt. De rijder uit Kuopio voltooide de 100 kilometer met een voorsprong van 10 minuten op Juha Heikkilä die als nummer twee eindigde. Heikkilä moest hiervoor op de meet Esa Kymäläinen in de sprint kloppen. Anita Hyttinen had bij de dames na 50 kilometer wedstrijd een voorsprong van 2 minuten op de nummer twee, Susanna Nurmi. Maria Miettinen finishte dit maal als derde.

De volgende etappe in de Tour de Skate vindt aanstaande zondag plaats in Jyväskylä.

Bekijk ook:

Proloog: Uitslag Dames
Proloog: Uitslag Heren
2e etappe: Uitslag Dames
2e etappe: Uitslag Heren