Schaatspeloton.nl - Nieuws - Grote slag Maria Sterk in Dick van Gangelen Trofee

Grote slag Maria Sterk in Dick van Gangelen Trofee

geplaatst zondag 1 februari 2009 om 16:16:01 op Schaatspeloton.nl

Arjen Becker (Kooyenga Groep) en Maria Sterk (DSB Bank) hebben tijdens het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee de meeste punten gekregen van de Dick van Gangelen Trofeejury. Met haar zege en de dubbele jurypunten van juryleden Rick van der Hoorn en Jan Dirk Corts deed Maria Sterk zeer goede zaken in het klassement van de Marathonschaatser van het Jaar.

JURYRAPPORTEN
Jury: Rick van der Hoorn en Jan Dirk Corts

Heren:
De wedstrijd van de mannen was vanaf het begin hard mede door de venijnige kou en het zware ijs. Een zeer grote groep A, B en C rijders vertrokken voor het ONK. Na een onrustig begin viel de slag onder andere door aanvallend werk van Yoeri Lissenberg Een omvangrijke kopgroep met daarin veel natuurijsspecialisten viel in de eindfase uit elkaar waarna met name Arjen Becker (die ook alleen op een indrukwekkende wijze de oversteek naar de kopgroep maakte) de slag maakte. Een kopgroep van zes bleef over waarin een zeer goed rijdende Rob Busser attent mee deed, Pieter Jan van Eck de Safan -belangen goed verdedigde en een ouderwets ontketende Tristan Loy eerst de aanvallen van Arjen Becker en Ruud Aerts neutraliseerde en daarna zelf de aanval koos om vervolgens in zijn eentje de eindstreep te passeren.

Jurypunten
1 Arjen Becker 10
2 Tristan Loy 8
3 Pieter Jan van Eck 6
4 Yoeri Lissenberg 4
5 Rob Busser 2

Podiumpunten
1 Tristan Loy 6
2 Ruud Aerts 4
3 Ingmar Berga 2

Dames:
Individueel was Maria Sterk in zeer goede doen. Het was te zien dat ze geen 200 km in de benen had en maakte de gehele wedstrijd hard. In de beginfase waren onder andere Marjon Spijkerman en Jolanda Langeland actief, maar de finale werd toch bepaald door Sterk die wegreed met Kijk in de Vegte en Cindy van den Berg die een ijzersterkte achtervolging reed, maar de twee niet meer kon achterhalen. Het was een zeer enerverende wedstrijd en evenals 200 km van woensdag prima reclame voor het vrouwenschaatsen.

Jurypunten
1 Maria Sterk 10
2 Cindy van den Berg 8
3 Erna Kijk in de Vegte 6
4 Jolanda Langeland 4
5 Marjon Spijkerman 2

Podiumpunten
1 Maria Sterk 6
2 Erna Kijk in deVegte 4
3 Cindy van den Berg 2

Ploegen:
Bij de ploegen was met name DSB in de beginfase zeer attent met drie man in de grote kopgroep en in de finale Ingmar Berga als vooruit geschoven pion. Foekens was ook goed vertegenwoordigd in de eerste kopgroep waar met name Lissenberg goed werk deed om Ruud Aerts in stelling te brengen voor de finale. En Safan had in de finale Van Eck, Plender en Boeve mee, waar met name van Eck dus in de eindfase erg goed meedeed.
Bij de dames was het collectief van DSB oppermachtig. Zij maakten de slag en zaten met de voltallige ploeg in de kopgroep. Landjuweel was heel attent en was eveneens met 4 rijdsters vertegenwoordigd. Toen Maria Sterk en Erna Kijk in de Vegte wegreden gooiden ze vakkundig de deur op slot waarna alleen Cindy van den Berg van Frisia nog kon ontsnappen. De drie beste ploegen waren toen in de aanval en de rest had daar niet veel antwoord meer op.

Jurypunten Herenploegen
1 DSB 10
2 Foekens 8
3 Safan 6


Jurypunten Damesploegen
1 DSB 10
2 Landjuweel 8
3 Frisia 6

Bekijk ook:

Klassement Heren
Klassement Dames