Schaatspeloton.nl - Nieuws - Helling en Bekkering winnen Alternatieve Elfstedentocht

Helling en Bekkering winnen Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 28 januari 2009 om 15:18:21 op Schaatspeloton.nl

Casper Helling komt in de Alternatieve Elfstedentocht als winnaar over de eindstreep.

Casper Helling komt in de Alternatieve Elfstedentocht als winnaar over de eindstreep. (bron: Weissensee.nl)

Op de Oostenrijkse Weissensee hebben Casper Helling (Safan) en Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Helling reed in de finale weg bij Douwe de Vries (Adformatie), die op 15 seconden als tweede eindigde. Het tweetal was wat overbleef van een vroege ontsnapping die langzaam was uitgedund. Bekkering was na 200 kilometer Andrea Sikkema (Van der Wiel) te snel af.

Casper Helling via vroege ontsnapping naar zege
De herenwedstrijd stond in het teken van een vroege ontsnapping. Vrij snel in de wedstrijd over 200 kilometer ontstond een kopgroep van tien heren. Langzaam dunde deze groep uit doordat de minder sterke rijders de beter natuurijsrijders niet konden volgen. Met nog 50 kilometer te gaan waren er nog vier rijder van deze kopgroep overgebleven. De vier rijders, Peter van de Pol (Kooyenga groep), Douwe de Vries (Adformatie), Casper Helling (Safan) en Jens Zwitser (DSB Bank), hadden op dat moment een voorsprong van 4 minuten op het peloton. Deze voorsprong gaven de eersten niet meer uit handen. De vier rijders konden in de laatste ronden gaan strijden om de zege in de Alternatieve Elfstedentocht.

Het was Peter van de Pol die de finale opende toen de kopgroep nog een voorsprong van ruim 3 minuten had. Van de Pol demarreerde uit de kopgroep maar miste de kracht om de andere te verschalken. Na de mislukte aanval van de rijder uit de Kooyenga Groep volgde een aanval van Casper Helling en Douwe de Vries. Dit tweetal lieten hun medevluchters achter zich en gingen gezamenlijk de laatste ronde van 10 kilometer in. In de laatste kilometer van deze slotronde was het Casper Helling die langzaam maar zeker wegreed bij Douwe de Vries. De Vries kwam niet meer terug bij Helling, waardoor Casper Helling solo naar de zege kon rijden. Op de streep had de Safanrijder een voorsprong van 15 seconden op de moegestreden Douwe de Vries.

Op ruim 4 minuten kwamen de eerste rijders over de streep die niet deel hadden uitgemaakt van de vroege ontsnapping. Van een klein groepje won Jan Maarten Heideman (DSB Bank) de sprint en wist zich zo verzekerd van de derde plaats. Ruud Aerts (Foekens) finishte op de vierde plek net naast het podium, Sandor Stuut (Vlasman) reed naar de vijfde plek.

Daniëlle Bekkering wint Alternatieve Elfstedentocht bij de Dames
Bij de Dames bleef lange tijd het peloton in gesloten formatie de wedstrijd aanvoeren. Het was Sandra 't Hart (Landjuweel) die de finale opende door solo vanuit het peloton in de aanval te gaan. De winnares van de natuurijsklassieker in Ankeveen kreeg niet meer voorsprong dan een minuut en werd teruggepakt. De volgende aanvalster was de Nederlandse Kampioene op natuurijs, Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die met nog 50 kilometer op het bord de aanval koos, maar ook deze aanval was gedoemd te mislukken.

Het waren vervolgens Mariska Huisman (Viks Parket), Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) en Andrea Sikkema (Van der Wiel) die de definitieve ontsnapping forceerde. 20 kilometer voor de meet had het drietal een voorsprong van driekwart minuut op de Alternatieve Elfstedentochtwinnares van verleden jaar, Marleen Elfstgeest (Cakyline), die solo in de achtervolging was. Het peloton volgde toen al op bijna 2 minuten van de koploopsters.

Dat verschil werd in de finale alleen nog maar groter. Het aanvallende drietal ging strijdend de laatste ronde in. Hier was het Mariska Huisman die als eerste in de aanval ging om vervolgens direct door kramp te worden overvallen. Vervolgens was het Andrea Sikkema die de pechvogel was. De Drentse kwam ten val en moest in de achtervolging. Terwijl Daniëlle Bekkering de aanval zocht en Mariska Huisman moest passen kwam Sikkema samen terug aan de voorste linie waarna een sprint na 200 kilometer de uitkomst moest bepalen. Het was hierbij Daniëlle Bekkering die nog het meeste over had. Andrea Sikkema moest genoegen nemen met de tweede plek, terwijl Mariska Huisman op 18 seconden als derde binnenkwam. Marleen Elstgeest kwam op ruim 2 minuten als vierde binnen en nog eens 2 minuten later won Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) de sprint van het peloton om plek vijf.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren