Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hellinga Wereldkampioen Masters, Klompmaker winnaar Snelle Toer

Hellinga Wereldkampioen Masters, Klompmaker winnaar Snelle Toer

geplaatst maandag 26 januari 2009 om 19:44:33 op Schaatspeloton.nl

Sjouke Hellinga is na 200 kilometer wedstrijd de nieuwe Wereldkampioen Masters.

Sjouke Hellinga is na 200 kilometer wedstrijd de nieuwe Wereldkampioen Masters. (bron: Weissensee.nl)

Op de Weissensee heeft Sjouke Hellinga het Wereldkampioenschap voor Masters over 200 kilometer op zijn naam geschreven. Hellinga was na de volle Elfstedenafstand te snel voor Herman Veneman en Albert Bakker met wie hij naar de streep reed. De op hetzelfde moment gereden Snelle Toer werd gewonnen door André Klompmaker. De voormalige A-rijder won solo voor Henri Heijltjes en Marcel van Ham.

60 heren van 40 jaar of ouder stonden om 8 uur aan de start voor het wereldkampioenschap voor Masters. In de tweede helft van de wedstrijd dunde een elitegroep van 15 rijders langzaam uit tot een groep van drie die aan de meet de medailles kon gaan verdelen. Op de streep na 200 kilometer had de kopgroep een voorsprong van ruim 2 minuten op de Belg Frans van den Bossche die op plek vier net naast het podium belande. In de sprint om de wereldtitel was het Sjouke Hellinga die als snelst aankwam. Achter de rijder uit Broeksterwoude ging het zilver naar Herman Veneman terwijl Albert Bakker genoegen moest nemen met brons.

In de zogenaamde Snelle Toer, een wedstrijd voor niet landelijke wedstrijdrijders over de 200 kilometer van de Alternatieve Elfstedentocht, gingen 49 heren en 1 dame van start. De enige dame in de wedstrijd, de 24-jarige Willemiek Kamper, eindigde in de wedstrijd op de 29e plaats bijna 50 minuten achter de winnaar. Die winnaar was na 6:19:17 uur André Klompmaker. De voormalige A-rijder uit Oosterwolde kwam solo aan met een voorsprong van 46 seconden Henri Heijltjes, de nummer drie van verleden jaar. Marcel van Ham was op ruim 2 minuten achterstand goed voor plek drie.

Bekijk ook:

Uitslag Snelle Toer
Uitslag WK Masters