Schaatspeloton.nl - Nieuws - Mariska Huisman eindwinnares Essent Cup

Mariska Huisman eindwinnares Essent Cup

geplaatst zaterdag 24 januari 2009 om 19:30:10 op Schaatspeloton.nl

Mariska Huisman (Viks Parket) won in Utrecht genoeg punten om de Essent Cup op te komen halen.

Mariska Huisman (Viks Parket) won in Utrecht genoeg punten om de Essent Cup op te komen halen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht heeft Mariska Huisman (Vik Parket) de eindzege in de Essent Cup veilig gesteld. De West-Friese ging met een voorsprong van één punten de finalewedstrijd in en bouwde tijdens de tussensprints die voorsprong alleen maar uit. De dagzege ging op de Vechtstebanen naar Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die in de massasprint Chris Witty (Landjuweel) en Elma de Vries (DSB Bank) voor bleef.

Dagzege voor Zielman, eindzege voor Mariska Huisman
De wedstrijd bij de Dames zou in het teken staan van de tweestrijd tussen Mariska Huisman (Viks Parket) en Maria Sterk (DSB Bank). Huisman ging de finalewedstrijd in met een voorsprong van één schamel puntje op Sterk. Het was in de tussensprints echter keer op keer de klassementsleidster die een punt uitliep op haar uitdaagster. Na de schiftingssprint, 15 ronden voor het eind, was de voorsprong van Huisman op Sterk gegroeid tot een redelijk comfortabele 8 punten. In de finale ronden gebeurde er eigenlijk weinig dat een massasprint in de weg kon staan. Onder andere de al de hele wedstrijd aanvallend rijdende Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) probeerde het even maar kwam niet weg.

In de massasprint deden Huisman en Sterk niet mee op de eerste rij. De dagzege ging in Utrecht naar Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die zo ook haar derde plek in het klassement veilig stelde. Achter de Nederlands Kampioene op natuurijs finishte Chris Witty (Landjuweel) als tweede, Elma de Vries (DSB Bank) was goed voor de derde plek. Maria Sterk kwam als zevende over de eindstreep maar liep niet genoeg punten in op Mariska Huisman die op plek negen haar eindklassementzege kon vieren. Met 6 punten voorsprong pakte de Viks Parketrijdster de Essent Cup.

In de eindhuldiging kon de ploeg van Landjuweel de Essent Cup voor ploegen op komen halen. In de eindstand had de ploeg van Chris Witty, Erna Kijk in de Vegte, Sandra 't Hart en Mischa Top een ruime voorsprong op de formatie van Groenehartsport.nl die als tweede eindigden. Frisia Financieringen kon als derde ploeg op het podium plaatsnemen.