Schaatspeloton.nl - Columns - Mc Fit

Mc Fit

geplaatst vrijdag 5 december 2008 om 08:44:06 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Sinds ik naar Erfurt getogen ben, ben ik veel in de fitnessstudio Mc Fit te vinden. Een studio in "de Bijlmer" van Erfurt die voor een studentenprijsje 24 uur per dag de deur voor mij open heeft. Zo ook maandag. Deze avond ben ik samen met een huisgenoot naar de plaats van bestemming gefietst.

Gefietst aangezien de tram nemen in die richting ons net even iets te gevaarlijk is nadat hij er eenmaal in bestolen is van zijn portefeuille, jas en schoenen. Om een uur of 10 's avonds komen we aan in de zo goed als verlaten fitnessstudio. Het aantal sporters is op twee handen te tellen en de laatste fitnesstrainster staat net op het punt weg te gaan.

Na een half uurtje infietsen lopen wij richting de stretchmatten voor een uitgebreide stretchtraining onder het genot van een praatje met de nog als enige overgebleven studente in de hal. Daar begin ik een blik te krijgen van de andere mensen die nog aan het trainen zijn. Ik zie dat er alleen nog een vijftal jongens met ongeveer de gelijke breedte als mij maal 3 aanwezig zijn. Deze jongens drukken wat krachtjes weg onder het genot van Survivor's Eye of the Tiger, wat ze op replay afspelen op hun meegebrachte radio.

Wanneer ik naar het squat-gedeelte loop wordt ik door een van hen aangesproken. Hij vraagt me waar ik vandaan kom omdat ik met een raar accent spreek. "Aus Holland", zeg ik. "Ow das ist auch schön, wir hollen immer unsere Dope aus Holland. Hast du etwas dabei?" (vrij vertaald wilde hij drugs van me hebben.) Terwijl ik hem vraag waarom hij als sporter wiet van mij kopen wil schrik ik van het geen wat mij in de ogen valt. Een van zijn vrienden steekt op dat moment net een insulinespuit zijn lichaam binnen. De jongen zegt dat hij geen wiet van mij wil, hij weet me te vertellen dat goede anabole steroïden bijna alleen maar in Nederland te verkrijgen zijn. Ik ga met hem in gesprek en verneem tot mijn schrik dat er een behoorlijk grote handel in doping is tussen Nederland en het oosten daarvan. Zijn anabolen koopt hij normaal gesproken van Nederlandse personen die zich wel eens in de Gunda Niemann Stirnemann-halle ophouden. "Aber, Namen nennen wir natürlich nicht, weil der Handel dann weg ist". Ik vraag hem waarom hij die producten gebruikt, daarop trekt hij zijn schouders omhoog en antwoord hij mij met de vraag waarom ik niets gebruik, aangezien ik hem verteld had dat ik schaatswedstrijden rijd en hij mijn beentjes wat dun vindt.

Geschrokken van zijn verhalen loop ik naar mijn halte, om daar alle energie uit mijn lichaam te persen en fair en clean mijn dunne Quadriceps op te pompen.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)