Schaatspeloton.nl - Columns - Noord-Oost

Noord-Oost

geplaatst vrijdag 14 november 2008 om 08:31:16 op Schaatspeloton.nl

Endie van Laar

Endie van Laar is een 23-jarige student Rechten in Groningen en voormalig B-rijder die tegenwoordig op regionaal niveau actief is in onder andere de Noord-Oost Competitie. Endie van Laar, die geboren en getogen is in het Gelderse Otterlo, ziet zich naast actief schaatser als een groot schaatsfan. Als fan, schaatser maar ook als criticus wil Endie van Laar dit seizoen met veel plezier als columnist actief zijn. Vanaf vrijdag 3 oktober vat Endie van Laar op Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn meningen en belevenissen in een column samen.

De Noord-Oost Competitie is weer volop aan de gang. Men heeft hard getraind of dekt zich in door het tegenovergestelde te beweren. Er worden handjes geschud, oude bekende en rivalen staan tandontblotend met elkaar te debatteren over de voorbereidingsperiode. Ieder heeft zijn eigen verhaal, waarin het woord 'ik' de boventoon voert. Nonchalance is vaak het oppervlakte water, maar daaronder kolkt en giert het bloed door de aderen, voortgestuwd door een krachtig kloppend hart. De grote show kan beginnen.

Zo laat mogelijk omkleden, ronddrentelen en als het kan zoveel mogelijk sloffen. Een i-podje in het oor tijdens het warmlopen of de spieropwarming geheel overslaan. Ieder heeft zijn eigen voorbereidingsproces en maakt bewust of onbewust gebruik van intimidatiemiddelen.
Als het spieropwarmen en het rek- en strekwerk is voltooid, duikt men weer de kleedkamers in om de schaatsen onder te binden. Het liefst stilzwijgend, het is namelijk een klusje wat concentratie vereist. Eerst controleert de zenuwpees nog eenmaal de scherpte van de schaats, soms opgevolgd door een kleine conclusie: ‘had geen tijd meer om ze te slijpen', of ‘zo daar mag ook wel een keer een nieuwe ronding in'. Als de wreef eenmaal in de schaats is beland trekt men een pijnlijk gezicht, alsof men aan de ‘voet' staat van een bevalling. Het hoofd gaat naar voren en het delicate veterstrikken kan beginnen. Elke schaatser heeft daar zijn eigen methode voor. Maar allemaal met hetzelfde hoofddoel, comfort. De schaats mag niet te strak zitten, maar ook zeker niet te los. Maar als ik mocht kiezen deed ik ze te los, afgeknelde voeten is in mijn ogen een van de ergste dingen die een marathonschaatser kan overkomen. In die toestand verlies ik al snel mijn schaarse coördinatie en gaat het overgrote deel van mijn concentratie teniet door de pijnscheuten die mijn voeten teisteren.

Als het hoofd licht rood door het snelstromende bloed weer omhoogkomt, is het wachten tot de dweilmachine het ijs heeft voorbereid op onze grootse entree. De ene schaatser heeft de ijzers al ondergebonden voordat de ijsmachine het ijs betreedt, waar de ander daar zo lang mogelijk mee wacht. Ook dit maakt natuurlijk deel uit van het intimidatieproces. Of zou het allemaal wel meevallen? Schaatst men bij de Noord-Oost niet om te winnen, maar om gewoon lekker in beweging te blijven. Ik denk dat dit per persoon verschilt, maar vlak voor de start, waar ik natuurlijk helemaal achteraan sta, fluister ik diegene naast mij nog eenmaal in dat dit slechts mijn derde keer op het ijs is.

Als de wedstrijd eenmaal is gestart kijkt iedereen afwachtend naar de volgende bocht, tot iemand de durf heeft om de eerste demarrage te plaatsen. Dan is de wedstrijd los en kan er met onvervalste krachten gesmeten worden. Mensen die geheel niet getraind hebben blijken te excelleren en de meest ondertrainde wint plots de wedstrijd. Toeval of niet, het blijft een mooi schouwspel. Eenmaal in de kleedkamer aangekomen heeft elke sporter zijn eigen wedstrijd belevenis, waar het woord ‘ik' de boventoon speelt. Alleen de winnaar ontvangt lachend en stil zijn felicitaties, zoals het hoort.

Alle Columns van Endie van Laar:

Schaatsvolk (3 oktober 2008)
Gouden muur of Schrootmetaal (17 oktober 2008)
Het Schaats en Skeeler Forum (31 oktober 2008)
Noord-Oost (14 november 2008)
Mijn Maandagavond hypocrisie (28 november 2008)
Kapot (12 december 2008)
One happy Island (26 december 2008)
Dol dwaze dagen in de schaatswinkel (9 januari 2009)
Marathonschaatser op de lange baan (23 januari 2009)
Potje voetbal (7 februari 2009)
Laatste Keer (20 februari 2009)