Schaatspeloton.nl - Columns - Why do you believe and I don’t?

Why do you believe and I don’t?

geplaatst vrijdag 7 november 2008 om 17:03:01 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Vandaag rolde mij de vraag weer door mijn hoofd, waarom ik niet in een God of Allah geloof en een gelovige wel. Uit wetenschappelijke denkwijze is het eigenlijk zonde van mijn tijd om me met deze vraag bezig te houden. Op vele punten heeft de wetenschap elke godsdienst overtroffen. Maar toch vraag ik me af hoe het kan dat gelovigen er zo heilig van overtuigd zijn dat er ergens een heilige geest zal bestaan.

Een aantal jaar geleden heeft mij deze vraag ook erg bezig gehouden. Ik heb in die tijd veel kerken bezocht en met veel gelovigen gediscussieerd. Echter heb ik nooit het antwoord gevonden. Ik heb me in die tijd verdiept in de Bijbel, delen van de Thora en ook was ik begonnen in de Koran. Echter heeft mij dit niet naar het antwoord geleid. In deze boeken las ik verhalen die voor mij als Assepoester en Sneeuwwitje overkwamen, sprookjes met een boodschap als tegeltjeswijsheden op ieder toilet. Ik kreeg antwoord op de vraag waarom ik als atheïst opgevoed was, mijn ouders konden mij ook de in deze boeken beschreven levenswijze meegeven zonder mij een geloof op te leggen. Maar de vraag waarom mensen zich aan een godsdienst binden bleef voor mij een vraag.

Deze vraag werd juist ook groter naarmate ik mij meer verdiepte in de godsdiensten. Ik zag namelijk waartoe mensen in staat waren door het geloven in hun geloof. Ik zag dat er mensen zijn die zich midden op een marktplein opblazen en zo veel mensen mee de dood in nemen, alleen maar omdat zij geloofden zo in een nieuw mooi oord te komen. Als je gelooft dat het goed is om jezelf van het leven te beroven moet je volgens mij wel verdomde zeker van je geloof zijn.

Nog een voorbeeld is het onderzoek van een universiteit in Ankara dat ik destijds gelezen heb. Hierin kwam naar voren dat 39% van de Turkse vrouwen geloven dat het goed is als ze geslagen worden als ze onder andere het eten aan laten branden, seks weigeren of ruzie met hun man hebben. Als ik lees dat het geloof boven de eigenwaarde van deze vrouwen stijgt moet er toch wel iets zijn, toch?

In de tijd dat ik veel verschillende missen bezocht kwam ik erachter dat er een behoorlijke discriminerende sfeer tussen verschillende gelovigen hing. Veel gelovigen waarmee ik sprak, spraken vol lof over hetgeen zij geloofden. Echter konden zij zich niet open stellen voor het feit dat ik niet in hun heilige geloofde, en ook in andere geloven op zoek ging naar antwoorden op mijn vragen. Ik merkte een discriminerende sfeer tussen de verschillende geloven, iets wat geen enkele God gewild zou hebben. Veel oorlogen zijn gevolgen van godsdiensten, strijden tussen meningsverschillen van verschillende geloven die eigenlijk allemaal in dezelfde God geloven. In de dertiende eeuw splitste het christendom zich in een katholieke- en protestantse beweging. Dit ging gepaard met een oorlog die de bevolking in Nederland en Duitsland zo goed als halveerde. Waarom hebben die mensen elkaar niet vrij kunnen laten in wat zij geloven en waarom vind je nu nog steeds dezelfde oorlogen en strijd tussen godsdiensten?

Nadat ik tijdens een vakantie in Bergen met een meisje gesproken heb die dacht dat zij de nieuwe profeet van God was, zijn mijn vragen over het geloof weer steeds vaker in mijn hoofd te vinden. Laatst sprak ik met een jongen die tegen mij zij dat hij geloofde om te begrijpen, hij geloofde omdat het tegen de logica is. Geloven spreken zichzelf zo tegen. Neem nou een God die tien geboden op stenen tabletten schreef met daarin dat je niet hoort te moorden, maar dezelfde God laat wel het hele Israëlische leger in de Rode zee verdrinken omdat deze bevolking een bedreiging voor zijn volgelingen was. Of waarom heeft God, zijn zoon Christus een blinde man laten zien. Waarom heeft God deze man zo lang laten leiden en heeft hij deze man niet ziend geschapen? Ook vraag ik mij af waarom een God zijn zoon kan offeren. Zijn zoon kan laten leiden voor de zonden van een ander, een ander die zo geschapen is door deze God zelf.

Ik ben gestopt met mijn zoektocht naar antwoorden op mijn vragen, want ik denk de antwoorden nooit te zullen vinden. Elke godsdienst geeft mij weer een ander antwoord en de meeste gelovigen kunnen mijn vragen niet beantwoorden en hebben zichzelf mijn vragen zelfs nooit gesteld. Weet u waarin u gelooft en waarom u hetgeen gelooft wat u gelooft? Ik weet niet wat ik geloof en dat zal ik waarschijnlijk nooit te weten komen ook.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)