Schaatspeloton.nl - Columns - Gouden muur of Schrootmetaal

Gouden muur of Schrootmetaal

geplaatst vrijdag 17 oktober 2008 om 09:30:09 op Schaatspeloton.nl

Endie van Laar

Endie van Laar is een 23-jarige student Rechten in Groningen en voormalig B-rijder die tegenwoordig op regionaal niveau actief is in onder andere de Noord-Oost Competitie. Endie van Laar, die geboren en getogen is in het Gelderse Otterlo, ziet zich naast actief schaatser als een groot schaatsfan. Als fan, schaatser maar ook als criticus wil Endie van Laar dit seizoen met veel plezier als columnist actief zijn. Vanaf vrijdag 3 oktober vat Endie van Laar op Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn meningen en belevenissen in een column samen.

In zijn boek ‘De ontdekking van de hemel’ schrijf Harry Mulisch over de Gouden Muur. In dit boek bestempelt hij de regering achter deze muur als een chaotisch bolwerk. De Gouden Muur is in mijn ogen dan ook een metafoor voor de grotere macht. Al het grote of het kleine wordt bestuurd door de grotere macht.

De moeder voedt het kind op en de staat zorgt voor het volk zoals de goden het universum onderhouden. De staat zorgt voor het kind en de moeder, waar de goden voor de staat en al het andere voorziet. De Gouden Muur lijkt dan ook onweerstaanbaar sterk en onberispelijk goed georganiseerd in de ogen van diegene die door de instantie wordt voorzien in de ‘o zo' nodige behoefte. In werkelijkheid is dat bestuur chaotisch, ongeorganiseerd en vaak uiterst discutabel. Zij neemt de risico's van besluiten die zijn gebaseerd op totale wanordelijkheden. Het kind heeft namelijk niet door dat een moeder eigenlijk niet echt goed weet waar ze mee bezig is. Net als de bevolking pas uit de dagelijkse roes opschrikt, wanneer zich een politiek schandaal voordoet. En de ene god pas opvalt wanneer zij een andere god tegenspreekt.

De Gouden Muur is dus eigenlijk een soort grote waterballon die elk moment kan knappen, maar door de gaten die men er inschiet slechts langzaam leegloopt. En wanneer al het water uit de ballon is gelopen, maakt al het pracht en praal plaats voor een schroothoop. Zoals nu dreigt te gebeuren bij de KNSB.

De KNSB is de moeder en vader van alle schaatsers, zij neemt alle beslissingen zonder alle gevolgen daadwerkelijk goed te kunnen overzien. De laatste berichten spreken boekdelen. Bestuurders die (moeten) opstappen, sporters die klagen, de recente ‘scheidsrechters schandalen' en tot slot de SBS 6 die contractbreuk pleegt. Het contract met SBS 6 is in het bijzonder voor het marathonschaatsen van de hoogste prioriteit. Zij (SBS) is in die zin voor de KNSB, wat de Staat voor de moeder is. Dankzij deze fijne zender komt niemand meer naar de wedstrijden (want deze komen immers op tv), betalen sponsoren zich scheel en wint tactiek het van sensatie. Het enige voordeel is dat dankzij de contractbreuk de wedstrijden weer terug gaan naar de zaterdagavond. De B-rijders inclusief Belgen kunnen dus weer rustig uitslapen en hoeven geen mis te missen. Maar daar staat ‘gelukkig 'tegenover dat de live uitzendingen plaats gaan maken voor een ‘glansrijke' samenvatting.

En wat doet de machtige KNSB? Niks geen juridische stappen? Geen strijd? Bang voor het verlies van het contract? En de angst om de sponsors het voor de KNSB zo broodnodige geld terug te betalen? Toch maar een fusie met SBN?

Ik weet natuurlijk niet helemaal hoe het in elkaar zit en ik ben bang dat ik het ook nooit te weten kom, maar een ding is zeker, De Gouden Muur van de KNSB wankelt en er is geen weg meer terug. Straks moet men opnieuw gaan bouwen, met schroot.

Alle Columns van Endie van Laar:

Schaatsvolk (3 oktober 2008)
Gouden muur of Schrootmetaal (17 oktober 2008)
Het Schaats en Skeeler Forum (31 oktober 2008)
Noord-Oost (14 november 2008)
Mijn Maandagavond hypocrisie (28 november 2008)
Kapot (12 december 2008)
One happy Island (26 december 2008)
Dol dwaze dagen in de schaatswinkel (9 januari 2009)
Marathonschaatser op de lange baan (23 januari 2009)
Potje voetbal (7 februari 2009)
Laatste Keer (20 februari 2009)