Schaatspeloton.nl - Columns - Gezonde spanning

Gezonde spanning

geplaatst vrijdag 10 oktober 2008 om 07:42:07 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Die eerste wedstrijd, het eerste meetpunt waarbij je eindelijk kan zien wat de zomer je heeft gebracht en waar je staat. Die eerste wedstrijd van het seizoen vind ik toch altijd een van de zwaarste. Vooral mentaal, bij deze wedstrijd loopt bij mij de spanning toch wel iets te hoog op. Natuurlijk wil je winnen, daar heb je de hele zomer voor getraind. Maar, kan je ook winnen? Zit het er wel in?

Toen ik in Amsterdam de ijsbaan opliep en eens rondkeek naar mijn vrienden en concurrenten, vernam ik dat ik me in een behoorlijk spanningveld begaf. Een spanningsveld met twee tegenpolen qua spanning. Er was een spanning van onzekerheid, en een spanning van zelfverzekerdheid. Toen ik in de kleedkamer mijn inloopkleding aantrok overheerste het eerste. "Was het zwaar?" en "hoe is het ijs?" Waren toch wel de veel voorkomende vragen die aan de afvallende A-rijders werden gevraagd.

Terugkomend van het inlopen was het spanningsveld iets anders, een aantal jongens begonnen zich zeker te voelen. Ze hadden tijdens het inlopen vernomen dat de goede benen in hun bezit waren en de zomertraining gewerkt had. Volgens hun kon de wedstrijd gewonnen worden. Mijn spanning was ook omgeslagen, de andere kant op. Ik merkte dat mijn luchtwegen ineens wat dichtzaten en begon dus vraagtekens te krijgen.

Gezonde wedstrijd spanning? Ik begon me af te vragen wat gezonde wedstrijd spanning is. Is het dit wat ik nu voel of is het dat wat die jongen tegen over mij heeft. Hij is zo gestrest voor deze wedstrijd dat hij zijn schaatsen al een kwartier aan heeft maar vergeten is zijn scheenbeschermers en enkelsokken eerst aan te doen. Is deze spanning gezond? Wat is nou de optimale wedstrijd spanning? Met welke spanning presteer je nu het best?

Buiten trek ik mijn schaatsen aan en komt de dagwinnaar naast mij zitten. Niemand weet het nog, alleen hijzelf is er van overtuigd. Zijn ploegleider komt bij hem staan en geeft hem nog wat instructies maar zelf heeft hij de hele race al in zijn hoofd. Een overwinning op je thuisbaan is altijd mooi. Volgens mij is zijn spanning gezond. Hij is niet gespannen, hij heeft zelfvertrouwen en is gefocust op deze wedstrijd. Een mooie overwinnaar!

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)