Schaatspeloton.nl - Columns - De Rus en de Amerikaan

De Rus en de Amerikaan

geplaatst vrijdag 10 november 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180

De wedstrijd in Eindhoven verliep voor ons team niet als gewenst. Frans de Ronde viel en kon door materiaal pech niet terugkomen. Pieter Jan van Eck debuteerde goed op het hoogste niveau, ondanks veel aandacht van SBS 6 vooraf. Hij vocht en vocht op het ijs, en ik dacht ik blijf bij hem want we moeten met 3 minimaal finishen voor de punten in verband met het ploegenklassement. Terwijl Pieter Jan vocht zag ik het peloton breken, maar zoals geleerd "never leave your wing man".

Pieter Jan gaf aan dat het op was, hup naar voren rijden en kijken of we deze groep dichter bij de kopgroep kunnen krijgen. We komen met de groep dichterbij en zien de kop op 100m weer voor ons, maar in plaats van samen te werken springen rijders stuk voor stuk weg met de gedachte zelf wel even te komen. Helaas….niemand komt er en we worden gelapt. Een illusie armer. Jaap en ik sprinten nog voor de punten, die halen wij. Logischerwijs een plaatsje in het ploegenklassement gezakt.

Jan Maarten levert een fantastische technische sprint en wint de wedstrijd. Proficiat!

Toch vindt het technisch mooie schaatsen plaats in Heerenveen. En dan gebeurt dat niet tijdens de wedstrijden, maar op de dagen daarvoor tijdens het trainen. Dat is zo móói, de valbewegingen die per continent verschillend zijn. De Aziaten met hun diepe zit, de aparte lange rug van de Canadezen, De Europeanen met het bekken achterover en tegenwoordig de afzet heup drukkend… ga zo maar door. En al die nationaliteiten leveren naast de concurrentie vrienden op. Zo ken ik Alexander Kibalko en K.C. Boutiette.

Alexander is de Rus! Jawel, één van de oude stempel. Hij heeft de oude Russische sportopleiding volbracht, met achtergronden als atletiek en gymnastiek. De ijzeren discipline, die ongekend is! Met een instelling dat pijn relatief is en altijd moet je er voor gaan.

Wanneer je met hem traint heb je bewondering. Wat en souplesse, atletisch en het lijkt allemaal makkelijk wat hij doet. Of het nou krachttrainen is of schaatsen, alles in perfectie. Buiten de training een echte gentleman, een levensgenieter (lekker eten en een wijntje drinken) en cultuurfanaat.

De ander K.C. is de Amerikaan op en top. Voor intimi "Bootie". Hij bracht het allround schaatsen in Amerika op een hoger plan, met de hulp van Gerard Kemkers. Bootie kwam uit de inline sport. Heeft inmiddels in beide disciplines een ervaring en palmares om u tegen te zeggen. Ook in het marathonschaatsen leverde hij een ultieme sprint om je vingers bij af te likken. De sprint kon lang of kort zijn, maar 9 van de 10 won hij. Trainde echter op zijn manier, dat is voor onze begrippen weinig. Hij traint op gevoel. Houdt van Playstation, uitgaan en having fun.

Op papier lijken het twee uitersten, maar beiden houden van schaatsen. Ze zijn elkaars vrienden en hebben allebei een fietsenzaak. De één in Moskou en de ander in Miami, beiden doen het goed. Allebei dragen tegenwoordig hun kennis over aan de talenten en zullen op of naast het ijs te zien zijn dit seizoen.

Heren het schaatsen dankt u!

En daarom rij ik dit weekend ter ere van deze mannen, hun techniek. Probeer de snelle bijhaal van mijn rechterbeen te achterhalen, die is van K.C. Het verlengen van de slagen op het rechte stuk behoort tot de techniek van Kibalko. Mon hommage a vous!

En het resultaat zien we zaterdag in Amsterdam na 100 ronden.

Alle Columns van Andrès Landman: