Schaatspeloton.nl - Columns - Vrouwen…?!

Vrouwen…?!

geplaatst vrijdag 24 november 2006 om 10:01:00 op Schaatspeloton.nl


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Jan Maarten Heideman is onoverwinnelijk. Rond het jaar 2000, toen zijn teller bij 14 overwinningen stopte, was dit ook al het geval. En, net als toen, zullen ook nu de andere ploegen er gezamenlijk een stokje voor willen steken, want één man die de rest te kijk zet is natuurlijk not done.

Zelf kon ik ook niet voorkomen dat hij in Assen vol over mij heen walste. Er zat voor mij niet meer in dan een 5de plaats, maar elk puntje is tegenwoordig welkom in de strijd tegen degradatie naar de A-competitie.

Bij de dames hoeven de ploegen zich daarover geen zorgen te maken. In de regiowedstrijden, de categorie onder de landelijke wedstrijden, rijden namelijk geen ploegen. Daar schaatsen de rijdsters individueel. Dat maakt wel dat het verschil in niveau tussen de landelijke en regionale competities erg groot is.

Opvallend is dat de dameswedstrijden in de landelijke competitie tegenwoordig iets minder op slot zitten. Zouden de dames echt professioneler zijn geworden en hebben ze de eeuwige onderlinge haat en nijd eindelijk neergelegd? Of zou de komst van de televisie ervoor hebben gezorgd dat zij tegenwoordig een wedstrijd durven weggeven?

Bij aanvang van het seizoen leek het er wel op. Je zag ploeggenoten elkaar niet terughalen, maar samenwerken. Dit tot ongeloof van vele mannelijke collega's. Er was variatie in de winnaressen en je zag meer opofferingsgezindheid.
Al blijft het jammer dat een aanstormend talent moet inhouden om de kopvrouw volgens afspraak te laten winnen. Een overwinning voor de "knecht" in een andere wedstrijd zou bij de mannen een goedmakertje zijn, de gelederen blijven dan gesloten en de verhoudingen blijven goed. Misschien een tip voor de kopvrouw.

Kunnen vrouwen dan niet schaatsen? Natuurlijk wel en heel goed zelfs. Vaak denken vrouwen er niet eens bij na. Zij stappen het ijs op en rijden weg. Lijken daarmee veel meer natuurtalent te hebben dan een man. Die trekt zijn schaatsen aan en denkt vervolgens deze kniehoek, heup zo, linkerarm stil en rechterarm recht naar voor, rechter neusvleugel open…
Veel te ingewikkeld!

In de zomermaanden kunnen vrouwen tot vervelends toe sterk zijn. Als man houd je bij de fietstraining een vrouw natuurlijk uit de wind, maar bij het blokje duurintensief aan het eind van de training kan het gebeuren dat zij haar wiel naast het jouwe drukt…..
Vrouwen geloof mij, een man vindt dat heel knap. Dat wil zeggen hij vindt het achteraf knap, maar op dat moment zelf is zijn ziel tot onder de pedalen gezonken. Het leidt tot dubbele pijn. Naast het melkzuur, dat hij moet verwerken, heeft hij ook nog een vormcrisis te boven te komen. Ben ik wel zo goed als ik dacht te zijn? Vervolgens test hij zijn vorm met zijn mannelijke ploeggenoten op de volgende training. Rijden zij hem ook al het snot voor de ogen. Dus…

Volgens de evolutietheorie worden de dames steeds sneller en nivelleert het niveauverschil tussen mannen en vrouwen. Zie bijvoorbeeld de atletiek. Daar gebeurt het al. Voor de marathonschaatssport geldt hetzelfde. Ook daar is de know how over hoe te trainen toegenomen en zijn de dames in ieder geval harder gaan trainen.
Het moet alleen nog resulteren in mooiere wedstrijden.

Samenvattend is het damesniveau over het algemeen gestegen. Maar dat de aandacht van SBS 6 meer uitgaat naar de mannen, vind ik nog steeds terecht, want op het ijs geldt vooralsnog hetzelfde als op de snelweg: Mannen rijden beter!

Alle Columns van Andrès Landman: