Schaatspeloton.nl - Columns - Verdeeldheid!

Verdeeldheid!

geplaatst vrijdag 2 februari 2007 om 10:18:00 op Schaatspeloton.nl


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180

We zaten vroeg op de Weissensee ter voorbereiding van het programma. Helaas werd dat afgelast, maar dat was een goede beslissing van de organisatie. Je kunt het namelijk niet maken dat het maar uitgesteld wordt en op het laatst alsnog wordt afgeblazen. Het ijs was niet goed, er was zoveel sneeuw gevallen. Het zou onverantwoord zijn om een tocht door te laten gaan. Er zat niets anders op dan terug te keren naar huis of naar Inzell, om daar een trainingskamp te voltooien.

Wegens omstandigheden bleven wij met een deel van het team op de Weissensee. Het was heerlijk trainen. Bergop hardlopen, mountainbiken, sprongtrainingen, bergwandelen of gewoon met de hond, vrouw en kind wandelen. Sommige rijders uit het team en andere teams gingen zelfs skiën of langlaufen. Ieder had dus zijn ontspanning en voorbereiding.
Vervolgens kwamen er de berichten dat er in Zweden wedstrijden georganiseerd konden worden. Zou dat werkelijk doorgaan? En dan? Kun je naar Zweden, is dat niet voor niets? Alles weer verplaatsen, hoe hoog zijn de kosten? Ik weet dat een aantal ploegen hun sponsoring verkregen hebben op belofte dat ze zoveel tv uren hebben. Zij zijn prof, het is hun baan en je mag daar niet aan tornen!
Zou het peloton dan verdeeld moeten worden? Zijn de andere rijders overbodig? Die indruk krijg je soms wel. Hoe goed je ook mag schaatsen of plezier eraan beleefd, het lijkt ten koste te gaan aan sponsoren en rijders. Je wilt het beste geven voor je sponsor en visa versa. Maar zo veel wisselingen en onzekerheden maakt het budgettair niet geoorloofd richting je sponsor. Denkt men daar wel aan? Moet alles doorgang hebben ten koste van welk bedrag dan ook? Je mag dankbaar zijn dat je een sponsor hebt! De eisen worden steeds groter en kunnen wij het als peloton waarmaken?

Mijn antwoord is nee. De enige rijder die een hoog honorarium hoort te hebben is Jan Maarten Heideman, die heeft de meeste overwinningen ooit. Het is mogelijk dankzij zijn team en werken zij naar loon. Het gonst te veel van bedragen die niet waar gemaakt kunnen worden. Beter is het om een soort van rijders CAO samen te stellen. Dan hoeven de ploegleiders elkaar niet te vervloeken in de onderhandelingen met rijders.
Grote ploegen mogen procentueel een x-bedrag afromen richting de kleine ploegen van het peloton of de KNSB mag investeren in het peloton. Pas dan krijgen rijders kansen en is er een reëel bestaan van een prof peloton. Dan kun je het verantwoorden richting je werkgever, sponsor en het thuisfront. Want wie van ons verdient er al genoeg dat hij na het schaatsen kan stoppen met werken, want dat is toch wat men met een profcarrière beoogd? Dat zijn er twee en die reden in 1997 achter elkaar als eersten over de finish.

Zaterdag 3 februari rijden we gelukkig een 100km, het Open Nederlands Kampioenschap! Maar de wedstrijd op zondag is discutabel want vele rijders moeten terug om op maandag om 8.00 uur weer te werken. De profs willen dat die wedstrijd door gaat, maar is het peloton representatief? Zij vinden van wel, want het draait alleen om hen! Wederom verdeeldheid.

Alle Columns van Andrès Landman: