Schaatspeloton.nl - Columns - Overgang

Overgang

geplaatst zaterdag 11 maart 2017 om 14:19:12 op Schaatspeloton.nl

Guus Heijnen

Guus Heijnen (1984) is sportfilosoof en als buiten-promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn filosofische onderzoek richt hij zich op de vraag naar de betekenis van sport in een belevenismaatschappij en is hij als adviseur/expert betrokken bij verschillende organisaties zoals NOC*NSF en Kenniscentrum sport. Hij groeide op in Drenthe maar verhuisde in 2003 naar Amsterdam en studeerde daar Sportmarketing en Wijsbegeerte. Tot vorig jaar was hij op het actief als landelijk inline skater en schaatser in het 6-Banentoernooi. Als teambaas van Team Port of Amsterdam/SKITS en Team Naturalicious heeft hij als motivatie om de ruim dertig schaatsers die onder de stichting vallen zo goed mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling als marathonschaatser. In zijn columns hoopt Guus de verwondering over de marathonsport te prikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een kritisch commentaar als aanleiding, maar ook door een diep ontzag voor de prestaties van rijders of een dringende vraag aan een bepaalde groep. Hij gebruikt daarin verschillende perspectieven; schaatser, teambaas, filosoof.

Een kletsnatte zaterdagavond was het einde van een seizoen dat voor mijn gevoel is omgevlogen. Het was een schaatsjaar waarin ik elke twee weken, op dit medium, mijn mening mocht geven over iets wat me opviel. Soms was het even zoeken naar tijd en inspiratie, maar inmiddels is het een verslaving geworden. Ik kreeg veel leuke reacties langs de baan en online. Dat geeft een kick. Nu de finale van de cup verreden is, begint een andere tijd. Een tijd van opbouw, van dromen, van verleidingen en van zonneschijn, van dame blanche en zomerijs.

Veel marathonschaatsers hebben al een onderkomen voor komend seizoen gevonden. Sommigen zijn nog keihard in onderhandeling en anderen zoeken nog naarstig een plekje. In de Topdivisie heren is het dringen want er is weer een sponsor minder. Bij de dames zien we sterke formaties ontstaan en nieuwe talenten opkomen die de komende maanden hard aan de slag gaan. Ik denk dat we links en rechts nog een hoop mooie transferberichten kunnen verwachten.

Maar wat doet de schrijver van columns over schaatsen in de zomerperiode? Gaat die ook keihard in onderhandeling of zoekt hij naarstig naar een plekje? Waar kan hij zijn ei kwijt over de perikelen op de fiets, wieltjes, over sprongen in de bossen en op zandduinen, over trainingskampen en sportvakanties. Moet hij afwachten tot hij wordt gebeld of zal hij zelf in actie komen? Hoe behoudt hij zijn vorm? En hoe heeft hij eigenlijk gepresteerd? Gaat hij eerst even een paar weken met de pennen omhoog of gelijk door? Heeft hij ambitie en talent voor een (ander) topmedium? U ziet, dezelfde vragen komen op bij de columnist als bij de schaatser.

Voor ik echter wil fantaseren over de toekomst wil ik Arjen Vervoort bedanken voor deze schrijfkans en Anneleen voor het controleren en verbeteren van mijn schrijfsels. Maar bovenal natuurlijk u als trouwe lezer. It was my pleasure.

Gegroet
Guus

Alle Columns van Guus Heijnen:

Het voorspel (20 oktober 2016)
Druk zoeken? (4 november 2016)
De beweging van Bergsma (18 november 2016)
Regeren is vooruitzien (2 december 2016)
Opwinding, inspiratie, duurzaamheid (16 december 2016)
Overmacht (4 januari 2017)
Kijk als coach (17 januari 2017)
IJsvogels (28 januari 2017)
Slecht weerbericht (10 februari 2017)
Rouletten met koek en zopie (24 februari 2017)
Overgang (11 maart 2017)