Schaatspeloton.nl - Columns - Kijk als coach

Kijk als coach

geplaatst dinsdag 17 januari 2017 om 21:57:39 op Schaatspeloton.nl

Guus Heijnen

Guus Heijnen (1984) is sportfilosoof en als buiten-promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn filosofische onderzoek richt hij zich op de vraag naar de betekenis van sport in een belevenismaatschappij en is hij als adviseur/expert betrokken bij verschillende organisaties zoals NOC*NSF en Kenniscentrum sport. Hij groeide op in Drenthe maar verhuisde in 2003 naar Amsterdam en studeerde daar Sportmarketing en Wijsbegeerte. Tot vorig jaar was hij op het actief als landelijk inline skater en schaatser in het 6-Banentoernooi. Als teambaas van Team Port of Amsterdam/SKITS en Team Naturalicious heeft hij als motivatie om de ruim dertig schaatsers die onder de stichting vallen zo goed mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling als marathonschaatser. In zijn columns hoopt Guus de verwondering over de marathonsport te prikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een kritisch commentaar als aanleiding, maar ook door een diep ontzag voor de prestaties van rijders of een dringende vraag aan een bepaalde groep. Hij gebruikt daarin verschillende perspectieven; schaatser, teambaas, filosoof.

Afgelopen zaterdag mocht ik een keertje invallen bij onze beloftenploeg. Ploegleider Van den Berg was helaas verhinderd. Ondanks mijn ervaring als (langebaan)coach bleek dat ik toch al veel vergeten was. De spanning van de rijders, het bouwen van (nood)scenario's, de onvoorspelbaarheid van de koers, de verbazing over het fanatisme en toewijding van andere ploegleiders en last but not least: de onvermijdelijke vriestenen.

De Meent, de ijsbaan van Alkmaar, heeft onlangs een grondige een facelift gehad. De hoge plafonds bij de ingang geven de ruimte aan grootse ijsplannen en in de nieuwe horeca-uitspanning is het goed toeven. Er is een strakke tribune en lichte wandelgangen die leiden naar schone kleedkamers. De accommodatie ademt nieuw en modern. Invloed op de ijsvloer heeft dit alles echter niet gehad. De vochtige lucht staat als een kat bij een muizenhol te wachten om toe te slaan zodra de zamboni een strakke dweilvloer heeft achtergelaten. Tel daar een snijdende noordenwind bij op, die met sneeuw, hagel of ijzel onderdoor de kap recht in je gezicht blaast en je hebt het ideale toneel voor een marathonwedstrijd per schaats.

Mijn mannen rijden voor wat ze waard zijn en ik probeer ze met allerlei gebaren te informeren over zaken die zich aan hun blikveld onttrekken. Vingertje omhoog, vingertje naar voren, vlakke hand, vuist tegen hand. Wonderlijk hoe die boodschappen in een paar tienden van een seconde tamelijk complexe zaken kunnen overbrengen. Je bent je daar als toeschouwer wellicht minder van bewust, maar er staan op het rechte eind aan de overkant van de finish elke week een ruim dozijn bontgekleurde figuren allerlei geheime boodschappen over te brengen. Soms met een fluit, kreet of gil, bij voorkeur echter non-verbaal. Ik doe er aan mee en probeer het te laten lijken alsof ik nooit anders deed. Het doet me denken aan de eerste keer dat ik een rondetijdenbord gebruikte tijdens het coachen van een langebaanwedstrijd. Je hebt als coach dan precies één bocht te tijd om de schuifjes op de juiste getallen te zetten. Na een paar keer doe je dat zonder nadenken maar in het begin sta je te prutsen en gaat je hart even flink tekeer.

Het spel dat in het peloton aan de gang is tijdens de koers gaat verschrikkelijk snel, merk ik. Waar een wielerkoers zes uur over doet, voltrekt zich in op de schaats in een krap uurtje. "Je gaat het pas zien als je het door hebt" zou Cruijff zeggen, maar ik realiseer me bij het schrijven van deze column dat het maar voor weinig mensen weggelegd is die boeiende processen van zo dichtbij mee te maken. Om het marathonschaatsen inzichtelijker te maken pleit Arend Heideman op facebook wekelijks voor meer robotjournalistiek. Ik ga denk ik werk maken van 'kijk als coach' dat wil zeggen; supporters en sponsoren proberen meer te laten zien en begrijpen van het spel in de koers door ze mee te laten kijken in de coachpraktijk op het ijs. Die vriestenen nemen we dan maar even voor lief.

Alle Columns van Guus Heijnen:

Het voorspel (20 oktober 2016)
Druk zoeken? (4 november 2016)
De beweging van Bergsma (18 november 2016)
Regeren is vooruitzien (2 december 2016)
Opwinding, inspiratie, duurzaamheid (16 december 2016)
Overmacht (4 januari 2017)
Kijk als coach (17 januari 2017)
IJsvogels (28 januari 2017)
Slecht weerbericht (10 februari 2017)
Rouletten met koek en zopie (24 februari 2017)
Overgang (11 maart 2017)