Schaatspeloton.nl - Columns - Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien

geplaatst vrijdag 2 december 2016 om 09:41:10 op Schaatspeloton.nl

Guus Heijnen

Guus Heijnen (1984) is sportfilosoof en als buiten-promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn filosofische onderzoek richt hij zich op de vraag naar de betekenis van sport in een belevenismaatschappij en is hij als adviseur/expert betrokken bij verschillende organisaties zoals NOC*NSF en Kenniscentrum sport. Hij groeide op in Drenthe maar verhuisde in 2003 naar Amsterdam en studeerde daar Sportmarketing en Wijsbegeerte. Tot vorig jaar was hij op het actief als landelijk inline skater en schaatser in het 6-Banentoernooi. Als teambaas van Team Port of Amsterdam/SKITS en Team Naturalicious heeft hij als motivatie om de ruim dertig schaatsers die onder de stichting vallen zo goed mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling als marathonschaatser. In zijn columns hoopt Guus de verwondering over de marathonsport te prikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een kritisch commentaar als aanleiding, maar ook door een diep ontzag voor de prestaties van rijders of een dringende vraag aan een bepaalde groep. Hij gebruikt daarin verschillende perspectieven; schaatser, teambaas, filosoof.

Eind november is de periode waarin bij mij de 'dikke-sigaren-tijd' aanbreekt. Dat betekent: de eerste wedstrijden zijn verreden, de eerste prijzen gepakt en ook hebben er her en der al tranen gevloeid. Veel krachtsverhoudingen zijn al duidelijk geworden na een ruime maand competitie. Volop zijn schaatsers en coaches bezig met hun passie.

Het stof dat is neergedaald na die eerste schermutselingen op het ijs geeft mij hernieuwde denkruimte. Als bestuurder van een aantal marathonploegen komt de vraag op wat we doen ná dit seizoen en vooral met wie? In gedachten steek ik, als een ouderwetse teambaas van op sepiagekleurde foto's, een dikke sigaar op en bezin me.

Welke sponsoren blijven of vertrekken? Hoe zit het met de ambities van de rijders en hun prestaties? Wat doen de technische begeleiding en het bestuur? Dit soort vragen hangt vanaf november al in de lucht en leidt vaak tot nieuwe ideeën en contacten. De meest prangende vraag is echter eerst, wat ga ik zelf doen? Doorgaan of stoppen? Het seizoen van een bestuurder loopt niet synchroon met die van een schaatser. De schaatser moet het in deze en komende maanden laten zien en de specialisten op natuurijs komen pas in februari uit de verf (of niet). Het volgende seizoen is voor mij echter al begonnen na het startschot van de eerste cupwedstrijd. De puzzel van een complexe organisatie zoals onze stichting leg je niet in een week, dat vereist maanden van voorbereiding. Als je door wilt als team moet het bestuur dus nog voor de kerst hard aan de slag. Om een beeld te geven van die puzzel; we hebben te maken met 33 schaatsers, 7 trainers en ploegleiders en 28 sponsoren/suppliers/partners. Daarbuiten staan ook het nummer van de schaatsbond, de VMS, schaatsvereniging SKITS en allerlei media op de contactenlijst. Iedereen met zijn eigen ambities, dromen en belangen. Voor mensen die ook in de organisatie van een team zitten zal dit beeld niet onbekend zijn, maar voor anderen is het misschien een verfrissend kijkje achter te schermen. Het is, denk ik, ook weleens aardig om je als rijders af en toe bewust te zijn wat er allemaal gemaild, gebeld, vergaderd, besteld en geboekt moet worden om een schaatsploeg mogelijk te maken. Vraag het maar eens aan iemand die achter de schermen zorgt dat bij jouw team de organisatie weer op poten staat (kleven vaak leuke anekdotes aan). Gelukkig vinden onze rijders en stagiaires het ook leuk om een deel (mee) te organiseren. Een trainingskampje hier, een schaatsclinicje daar, de website, de kleding. Duizend-en-één dingen die allemaal aandacht en inspanning vragen. "We doen het met zijn allen" is daarom de licht obscure slagzin die ik wekelijks, te pas en te onpas, propageer.

Het in contact staan met zoveel mensen en het mogelijk maken van wensen en dromen zijn de zaken die mij energie geven en waardoor we elk jaar een beetje groeien. Komende weken zullen uitwijzen hoe de ploeg er komend seizoen uit zal zien en wie wat gaat doen. Ik ga zo maar eens een bezoek brengen aan de sigarenboer voor een verse bolknak.

Alle Columns van Guus Heijnen:

Het voorspel (20 oktober 2016)
Druk zoeken? (4 november 2016)
De beweging van Bergsma (18 november 2016)
Regeren is vooruitzien (2 december 2016)
Opwinding, inspiratie, duurzaamheid (16 december 2016)
Overmacht (4 januari 2017)
Kijk als coach (17 januari 2017)
IJsvogels (28 januari 2017)
Slecht weerbericht (10 februari 2017)
Rouletten met koek en zopie (24 februari 2017)
Overgang (11 maart 2017)