Schaatspeloton.nl - Columns - Druk zoeken?

Druk zoeken?

geplaatst vrijdag 4 november 2016 om 09:23:34 op Schaatspeloton.nl

Guus Heijnen

Guus Heijnen (1984) is sportfilosoof en als buiten-promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn filosofische onderzoek richt hij zich op de vraag naar de betekenis van sport in een belevenismaatschappij en is hij als adviseur/expert betrokken bij verschillende organisaties zoals NOC*NSF en Kenniscentrum sport. Hij groeide op in Drenthe maar verhuisde in 2003 naar Amsterdam en studeerde daar Sportmarketing en Wijsbegeerte. Tot vorig jaar was hij op het actief als landelijk inline skater en schaatser in het 6-Banentoernooi. Als teambaas van Team Port of Amsterdam/SKITS en Team Naturalicious heeft hij als motivatie om de ruim dertig schaatsers die onder de stichting vallen zo goed mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling als marathonschaatser. In zijn columns hoopt Guus de verwondering over de marathonsport te prikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een kritisch commentaar als aanleiding, maar ook door een diep ontzag voor de prestaties van rijders of een dringende vraag aan een bepaalde groep. Hij gebruikt daarin verschillende perspectieven; schaatser, teambaas, filosoof.

Een hectisch schaatsweekend ligt achter ons. De mannen vrouwen van de lange adem waren uiteraard in Leeuwarden voor de tweede cupwedstrijd maar ook op de 3, 5, 10 km en de mass-starts in Groningen. Een vaak gestelde vraag van verslaggevers aan de marathonschaatser of coach is dan: "heeft dat geen negatief effect op elkaar?" De vraag is eigenlijk "presteer je wel optimaal?". Die vraag ligt open voor discussie maar is oh zo lastig te beantwoorden omdat je heel erg moeilijk kan vergelijken.

Hoe kom je nu te weten of Jouke Hoogeveen de 10 km 20 seconden sneller had gereden als hij de avond ervoor niet 125 ronden lang had aangevallen? Er zijn aannemelijke generalisaties te maken maar in de basis blijft het N=1. Voor de bewegingswetenschappers en trainers met wetenschappelijke interesse blijft het een boeiende zoektocht om daar de vinger achter te krijgen.

Ik stel mezelf een andere vraag. Waar komt die vraag überhaupt vandaan?

Wat mij keer op keer opvalt, is dat langebaanschaatsers een beetje terugdeinzen voor het rijden van wedstrijden. Door de trainer is jaarschema gemaakt en over een heel jaar moet het er een paar keer 'uitkomen'. Topvorm, Pieken. De rest van de tijd is men bezig toe te werken naar die spaarzame hoogtepunten. Daar moet het gebeuren, daar hangt alles van af, daar zal blijken of je goed genoeg bent. Maar wat gebeurt er met je als je zoveel gewicht hangt aan een paar momenten in een heel jaar? Als je zoveel tijd en geld een aandacht besteed aan iets dat in een paar minuten of zelfs seconden wordt beoordeeld? Het kan niet anders dan dat dit een enorme druk legt op de prestatie! Je leven hangt er (bijna) van af! Daarom is het voor langebaanschaatsers zo moeilijk om te zeggen "jammer ik was vandaag niet goed genoeg" en zijn er duizend-en-één excuses. (Meestal ligt die ergens in de zomer)

De gemiddelde langebaanschaatser legt in de voorbereiding op die piekmomenten alles op een gouden weegschaaltje. Niet omdat hij/zij dat graag zo wil, maar omdat de wedstrijd, die soms nog maanden weg is, zoveel druk met zich meebrengt. Het enige dat je kan doen is risico's vermijden. Blijf dan nog maar eens ontspannen, ik geef het je te doen.

De vraag "heeft dat geen negatief effect op elkaar?" komt voort uit deze manier van denken en omgaan met je sport. Iets dat veel marathonschaatsers naast zich neer kunnen leggen. Dat is niet omdat het allemaal leukere of ontspannener karakters zijn maar omdat er elke week weer een nieuwe kans ligt voor jou en je ploeggenoten. Er zijn dagprijzen, klassementen en redelijk wat publiek langs de kant. Uiteraard zoeken ook hier schaatsers naar een goede voorbereiding en voelen ze zenuwen richting de eerste wedstrijd. Op zeker strepen sommigen bepaalde data aan waarop ze extra goed willen zijn, maar ze zijn er de andere weken ook gewoon bij. The show must go on.

Volgens mij maakt deze manier van sportbeoefening het gemakkelijker om te relativeren en plezier te halen uit je sport. Je doet wat je als kind ook al leuk vond. Lekker veel racen!

Veel heren en dames die dit weekend meededen aan de kwalificatiewedstrijden wisten al lang dat ze niet naar de World Cups zouden gaan. Uitzonderingen daargelaten gold dit ook voor de meeste marathonners. Maar gingen ze daarom sparen? Voorzichtig doen? Welnee. Gewoon koersen omdat het gaaf is om te racen tegen elkaar en voor het publiek. En viel het wat tegen? Dan slaan we de bladzijde om is de volgende afspraak komend weekend alweer in Tilburg. De langebaanschaatsers die het niet haalden blijven ontgoocheld achter in Groningen. Voor hen is pas eind december weer een kans om zich te laten zien. Maar gaat die race dan wel het verlangen inlossen? Ze hopen er maar op.

Ik gun de langebaanschaatsers wat drukverlichting. Hoe zou dat kunnen gebeuren? Wellicht is het rijden onder wisselende omstandigheden wel een hele mooie. Niet altijd in zo'n schaatscouveuse zodat iedereen de tijden rijdt die zijn of haar eigenbeeld bevestigt. Nee, gewoon door de vrieskou van Groningen, de mist van Alkmaar, het golfijs van Utrecht en het buitenijs van Amsterdam. De coolste ijsbaan (Olympisch Stadion) was in die zin een leuk initiatief. Verschillende onderdelen en lekker vlot na elkaar. Wedstrijden die op zichzelf staan en niet een plaatsing voor een plaatsing voor een plaatsing zijn. Maar vooral iedereen aan de start en niemand die de benen spaart. Zo laat je het publiek, de lokale organisatie en sponsoren zien dat ook die wedstrijd telt en wordt het van zelf belangrijker.

Ik zou dus graag aan alle schaatsers die niet naar de World Cups mogen willen zeggen: zoek de druk vooral in je afzet en probeer tussen nu en kerst eens een marathonnetje!

Alle Columns van Guus Heijnen:

Het voorspel (20 oktober 2016)
Druk zoeken? (4 november 2016)
De beweging van Bergsma (18 november 2016)
Regeren is vooruitzien (2 december 2016)
Opwinding, inspiratie, duurzaamheid (16 december 2016)
Overmacht (4 januari 2017)
Kijk als coach (17 januari 2017)
IJsvogels (28 januari 2017)
Slecht weerbericht (10 februari 2017)
Rouletten met koek en zopie (24 februari 2017)
Overgang (11 maart 2017)