Schaatspeloton.nl - Columns - Het voorspel

Het voorspel

geplaatst donderdag 20 oktober 2016 om 10:49:12 op Schaatspeloton.nl

Guus Heijnen

Guus Heijnen (1984) is sportfilosoof en als buiten-promovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn filosofische onderzoek richt hij zich op de vraag naar de betekenis van sport in een belevenismaatschappij en is hij als adviseur/expert betrokken bij verschillende organisaties zoals NOC*NSF en Kenniscentrum sport. Hij groeide op in Drenthe maar verhuisde in 2003 naar Amsterdam en studeerde daar Sportmarketing en Wijsbegeerte. Tot vorig jaar was hij op het actief als landelijk inline skater en schaatser in het 6-Banentoernooi. Als teambaas van Team Port of Amsterdam/SKITS en Team Naturalicious heeft hij als motivatie om de ruim dertig schaatsers die onder de stichting vallen zo goed mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling als marathonschaatser. In zijn columns hoopt Guus de verwondering over de marathonsport te prikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een kritisch commentaar als aanleiding, maar ook door een diep ontzag voor de prestaties van rijders of een dringende vraag aan een bepaalde groep. Hij gebruikt daarin verschillende perspectieven; schaatser, teambaas, filosoof.

Na de zomervakantie slaat de sfeer in de meeste marathonploegen om. In juli en augustus zijn zonnige oorden opgezocht om te fietsen, wandelen, een lekker stukje zomerijs hier of daar. Voor de vakantieperiode is voor veel schaatsers de ruimte om te skeeleren, wielrennen, het huis te verbouwen, te trouwen of tentamens in te halen. Verstrooiing alom, als je 'je uren' maar maakt. Nee, dan september.

Dit jaar hadden we een heerlijke indian summer in ons kikkerlandje. Het maakte de korter wordende avonden toch nog even zwoel. Maar temperaturen verhullen niet alles. Marathonploegen werden ook met goed weer al gesignaleerd op het ijs van Leeuwarden, Inzell, Nijmegen of op shorttrackbanen. In gesprek met het ijs. Vol verwachting. De schaatskalender wordt met rood in de agenda overgenomen.
Er kruipt een spanning in de lijven. Nog een paar weken te gaan en de onzekerheid of juist de overmoed neemt toe. Zonder echte test wordt de psyché tot het uiterste gedreven. Ben ik beter dan vorig jaar? Minder misschien? En de concurrentie, wat doen die? Elk pijntje of kuchje wordt uitvergroot. Het is een opbouw van een spanningsboog die pas op 22 oktober kan worden ingelost. Op het ijs van Jaap Eden zal precies duidelijk worden hoe goed je echt bent.
We zitten aan het eind van de boog. Aankomende zaterdag zal een briesend peloton door de bochten beuken en genadeloos eenieder zijn of haar plek wijzen. Sommigen kunnen niet wachten, anderen bezwijken bijna onder de druk. Marathonschaatsen zit ook tussen de oren.

Ik zou iedereen die soms last heeft van die druk willen adviseren om de aandacht even te verleggen. Niet door Netflix of een spelletje op je telefoon, nee juist ín je sport. Als je nog een duurrit gaat maken, snuif dan de geuren van de herfst eens diep op. Loop je van je fiets of auto naar de ingang van de baan, voel dan de zachte najaarswind nog eens langs je gezicht. Maak je sprongen of passen in het park in de buurt, kijk dan eens naar die mooie kleuren in de bomen. Je mág de sport bedrijven die je liefhebt, wat een voorrecht!
Geniet daarnaast ook nog even van je andere leven voordat alle hectiek weer losbarst. Drink een stiekum bokbiertje op een zonnig terras, of een peuzel in het geheim nog groot stuk chocola op. Maak een lange wandeling met je geliefde of een goede vriend(in). Laat het even gaan. Speel nog even.
Want goede schaatsers vinden op het juiste moment de ontspanning, in de beweging en in het leven.

Alle Columns van Guus Heijnen:

Het voorspel (20 oktober 2016)
Druk zoeken? (4 november 2016)
De beweging van Bergsma (18 november 2016)
Regeren is vooruitzien (2 december 2016)
Opwinding, inspiratie, duurzaamheid (16 december 2016)
Overmacht (4 januari 2017)
Kijk als coach (17 januari 2017)
IJsvogels (28 januari 2017)
Slecht weerbericht (10 februari 2017)
Rouletten met koek en zopie (24 februari 2017)
Overgang (11 maart 2017)