Schaatspeloton.nl - Columns - "Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen"

"Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen"

geplaatst maandag 18 januari 2016 om 09:11:58 op Schaatspeloton.nl

Haijo van der Werf

Haijo van der Werf is 62 jaar, woont in Landsmeer en heeft zichzelf het schaatsen geleerd op een sloot naast zijn ouderlijk huis. Het schaatsen is hem door zijn Friese voorouders in zijn genen meegegeven. Pas op zijn dertigste is hij op de Jaap Edenbaan gaan trainen. In het dagelijks leven is Haijo werkzaam als Business Development manager in de Offshore. Hij rijdt al 30 jaar marathons. Zijn voorkeur gaat uit naar natuurijs. Hij heeft dan ook meegedaan aan diverse klassiekers, twee Elfstedentochten en heeft vanaf 2009 (Oostvaardersplassen) geen enkele NK op natuurijs gemist. In 1998 was hij Amsterdams kampioen bij de Masters en vorig jaar won hij de Flevobokaal. Momenteel rijdt hij nog steeds mee als veteraan onder de veteranen in de competitie van de M1 in Amsterdam en het 6-Banentoernooi. Marathonschaatsen is een sport voor doorzetters, vallen en opstaan. Daar zullen zijn meeste stukjes over gaan.

Vorige week was het de week van de dood van David Bowie. Bowie die beroemd werd met de muziek die in mijn hoofd klinkt als ik in een cadans over het ijs glijd. De tonen en woorden van Space Oddity, "this is ground control to Major Tom", klinken dan en ik voel me als in een capsule alleen in de ruimte met een serene stilte om me heen. Drugs of iets anders heb ik niet nodig.

Het is ook de week van de atlete Ria Stalman. Wat Ria en Bowie gemeen hebben is dat ze allebei een geheim met zich meedroegen en daarmee de wereld een verkeerd beeld gaven. Bowie verzwijgt zijn dodelijke ziekte en Stalman bekent, na 32 jaar, doping gebruikt te hebben. In de Oostbloklanden was/is het normaal om uit een pot te snoepen. En om ook eens te kunnen winnen nam Ria, zoals ze zelf zegt: " ‘s ochtends bij de Brinta wel eens een pilletje". Ik zou daar hard om moeten lachen als het niet zo treurig was.

Dafne Schippers vertrouw ik geheel als ze zegt nooit doping te hebben gebruikt. Daarom durf ik bij bijzonder prestaties niet met een vinger te wijzen (doe het dus toch). Op 20 februari 1994 was ik er bij, in het Vikingskipet in Lillehamar. Er werd de Olympische 10.000 meter gereden. Johan Olav Koss reed de rit voor Bart Veldkamp met een ongelofelijke snelheid. Blijkbaar was het wonderijs, daar in Hamar. Bartje zou hem er wel even van langs geven. Maar dat lukte bij lange na niet. Elk rondje was 1 sec. langzamer dan Koss. Veldkamp kwakte, na de wedstrijd, zijn schaatsen tegen het beton en verliet totaal gedesillusioneerd het stadion. Het verschil tussen Koss en de rest was zo groot dat Veldkamp toch nog brons had en uit het hotel gehaald moest worden voor de ceremonie protocollair. Koss heeft/ had zowel een arts als vader en een arts als moeder en moest natuurlijk tijdens de Olympische spelen voor eigen publiek presteren. Hij reed op drie afstanden en op alle drie reed hij ruim een wereld record met tijden die zonder klapschaats nooit meer zijn gehaald, ook niet door hemzelf. De rest mag iedereen zelf invullen.

Ik kan me nog een "leuk" verhaal herinneren van een renner die samen met Eddy Merckx in de begin periode, voordat Merckx beroemd werd, lokale wedstrijdjes met hem reed. Hij schijnt toen eens bij de start van een wedstrijd, waar beide aan deel zouden nemen, geroepen te hebben: "Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen". Ik zou daar hard om moeten lachen als het niet zo treurig was geweest.

Uitslag 10.000m Hamar 1994 (de tijd van Koss is nooit meer geëvenaard zonder klapschaats):
1 Johann Olav Koss (NOR) 13.30,55
2 Kjell Storelid (NOR) 13.49,25
3 Bart Veldkamp (NED) 13.56,73
4 Falko Zandstra (NED) 13.58,25
5 Jaromir Radke (POL) 14.03,84

Alle Columns van Haijo van der Werf:

Gary Hekman (9 november 2015)
Is schaatsen goddelijk? (23 november 2015)
Wereldrecords of... schaatsers zijn ook maar gewone mensen (7 december 2015)
Zestig hectare ijs (21 december 2015)
"En gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?" (4 januari 2016)
"Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen" (18 januari 2016)
Is marathonschaatsen dan toch oorlog? (1 februari 2016)
Kasplantjes en kilometerbeulen (15 februari 2016)
Heroïsche wedstrijd (29 februari 2016)
De bekende aap (14 maart 2016)