Schaatspeloton.nl - Columns - "En gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?"

"En gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?"

geplaatst maandag 4 januari 2016 om 11:54:56 op Schaatspeloton.nl

Haijo van der Werf

Haijo van der Werf is 62 jaar, woont in Landsmeer en heeft zichzelf het schaatsen geleerd op een sloot naast zijn ouderlijk huis. Het schaatsen is hem door zijn Friese voorouders in zijn genen meegegeven. Pas op zijn dertigste is hij op de Jaap Edenbaan gaan trainen. In het dagelijks leven is Haijo werkzaam als Business Development manager in de Offshore. Hij rijdt al 30 jaar marathons. Zijn voorkeur gaat uit naar natuurijs. Hij heeft dan ook meegedaan aan diverse klassiekers, twee Elfstedentochten en heeft vanaf 2009 (Oostvaardersplassen) geen enkele NK op natuurijs gemist. In 1998 was hij Amsterdams kampioen bij de Masters en vorig jaar won hij de Flevobokaal. Momenteel rijdt hij nog steeds mee als veteraan onder de veteranen in de competitie van de M1 in Amsterdam en het 6-Banentoernooi. Marathonschaatsen is een sport voor doorzetters, vallen en opstaan. Daar zullen zijn meeste stukjes over gaan.

Vorige week heb ik met een half oog naar de NK afstanden gekeken. Met name naar de 500 meter. Daar was te zien dat de gevestigde orde om de oren werd geslagen door een stel jonge honden. Namelijk Kai Verbij en Daidai Ntab. Wat me opviel dat Verbij een halve Japanner is en Ntab klinkt niet echt uit deze buurt. Ook Sjinkie Knegt blijkt een halve Chinees te zijn. Deze keer hoor ik onze blonde Mozart uit Limburg niet jammeren over een dubbelpaspoort of "minder minder". En terecht. Ik zou zeggen: "meer meer". Het is toch fantastisch. Het mixen van culturen brengt het schaatsen blijkbaar op een hoger plan. Maar "meer meer" heeft soms inderdaad ook zijn keerzijde.

Afgelopen september bezocht ik het eerste Friese schaatsmuseum van Gauke Bootsma in Hindeloopen. Eerst maar even een kopje koffie bestellen in het restaurant en al snel kwam Gauke erbij zitten. Hij zit namelijk vaak in zijn atelier te schilderen, maar vind het een welkome afwisseling om even te kletsen over het schaatsen. En in het bijzonder op natuurijs want kunstijs daar heeft hij niet zoveel mee. En inderdaad hij weet alles over natuurijs van Elfstedentochten tot en met IJsbruiloften op Marken en ook nog de schaatshelden en anekdotes die daar bij horen. En hij vertelt er graag over.

Al gauw vertelde hij mij trots een deel van zijn winkel te hebben opgeofferd voor een klein museum over Hindeloperschilderwerk en ijstaferelen in klederdracht op ware grote.
Gauke is jarenlang rayonhoofd voor de Elfstedentocht in Hindeloopen geweest, en op weg naar het nieuwe museum, dat via de winkel te bereiken is, kon ik het niet laten te vragen: "en gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?".

Waarop ik het cryptische antwoord kreeg: "jij wel, maar hij wordt niet meer gereden".

Dit antwoord vroeg om uitleg. Hij bedoelde dat het misschien individueel nog wel in de toekomst zou kunnen, maar stond uiterst kritisch tegenover de nieuwe plannen van het Elfstedenbestuur om 35.000 mensen de tocht te laten rijden. De roep van de leden om "meer meer" zou daarmee door het bestuur gehonoreerd worden. Gauke vermoede dat in smalle sloten en grachten al vrij snel veel water op het ijs zou komen. Met als gevolg dat daardoor de laatste rijders enorme afstanden zouden moeten klunen en nooit op tijd Leeuwarden zouden bereiken of dat het evenement is zijn geheel stil gelegd diende te worden.

Ik kan me herinneren dat op 12 februari 2012, een aantal vrienden van mij de Elfstedentocht op eigen houtje(s) wilden gaan rijden. Een actie die ik aan me voorbij heb laten gaan omdat op dezelfde dag de "Holland Venetiëtocht" in Giethoorn verreden zou worden. Een wedstrijd die ik al eens op TV had gezien en dat had zoveel indruk op me gemaakt dat ik daar persé aan mee wilde doen. Ook omdat ik al twee kruisjes had en het dubieus was of de Elfstedenroute überhaupt te rijden was. Het is hen destijds gelukt de hele Elfstedentocht uit te rijden, maar spijt van mijn beslissing heb ik nooit gehad. De Holland Venetië tocht was inderdaad een onvergetelijk avontuur.

Wel ben ik bang dat Gauke gelijk gaat krijgen en zal ik de volgende keer de kans niet nog een keer voorbij laten gaan.

Zodra het maar enigszins mogelijk is ga ik, nog voordat de legendarische woorden "It giet oan" zijn gevallen, de tocht voor de derde keer rijden. Nu maar duimen dat er weer een langdurige vorstperiode komt.

http://www.schaatsmuseum.nl/home/

Alle Columns van Haijo van der Werf:

Gary Hekman (9 november 2015)
Is schaatsen goddelijk? (23 november 2015)
Wereldrecords of... schaatsers zijn ook maar gewone mensen (7 december 2015)
Zestig hectare ijs (21 december 2015)
"En gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?" (4 januari 2016)
"Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen" (18 januari 2016)
Is marathonschaatsen dan toch oorlog? (1 februari 2016)
Kasplantjes en kilometerbeulen (15 februari 2016)
Heroïsche wedstrijd (29 februari 2016)
De bekende aap (14 maart 2016)