Schaatspeloton.nl - Columns - Hoe word ik een winnaar?

Hoe word ik een winnaar?

geplaatst maandag 30 november 2015 om 10:25:36 op Schaatspeloton.nl

Britt Tjalma

Britt Tjalma is 27 jaar oud en woonachtig in het prachtige Groningen. Afkomstig uit het Oldambt, opgegroeid op een boerderij in Beerta, hoopt ze elk jaar weer opnieuw op een Oldambtrit. Doordeweeks is Britt werkzaam als sportconsulent bij SportDrenthe en houdt zij zich voornamelijk bezig met gezondheidsbevordering bij kinderen. Vorig jaar is zij begonnen aan haar tweede schaatscarrière, want van 2009 t/m 2011 reed ze al bij team Landjuweel. Na een sabbatical van drie jaar heeft ze de ijzers weer onder gebonden en vanaf dit jaar is ze officieel weer landelijk rijdster, bij team CENNED. Vanaf maandag 16 november neemt Britt de lezers mee bij haar terugkeer in het landelijke peloton.

105 overwinningen, waarvan 62 op kunstijs. 4 maal Open Nederlands Kampioen. Ze debuteerde in het landelijke peloton in seizoen '97/'98 en won sinds dat jaar alles wat er te winnen valt, afgezien van die ene wedstrijd, de Elfstedentocht. Een nuchtere Groningse, met een nait soez'n moar deurbroez'n mentaliteit en een bescheidenheid waarvan menig topsporter met een kortere palmares nog wat kan leren.

U leest het goed, dames en heren, jongens en meisjes: 105 zeges! En dan heb ik de talloze overwinningen in de woensdagavondcompetitie op Kardinge, welke door enkele deelnemers lijkt te worden gezien als een wekelijks baankampioenschap, nog niet eens meegerekend. Het is maar goed dat pa Bekkering een grote schuur heeft, anders had hij zeker een storage unit moeten huren, om de enorme hoeveelheid prijzen die zijn dochter in de wacht sleepte te kunnen herbergen.

Hoe heeft die dame dat in vredesnaam voor elkaar gekregen?! Dat is vermoedelijk de vraag die bij een ieder door het hoofd gaat. Ik heb het geluk om wekelijks met Daniëlle te mogen trainen, dus ik durf te zeggen dat ik een redelijk beeld van de situatie heb. Overigens vervloek ik deze gezamenlijke trainingen ook weleens, want als Daan het op de heupen heeft (en dit komt heel geregeld voor) dan is het afzien als een malle en minstens 10x tegen elkaar afsprinten, want ook op de dinsdagmiddag valt er natuurlijk iets te winnen.

Het echte geheim ligt, mijn inziens, in haar drive, de wil om het optimale uit elke training te halen, iets waar ik persoonlijk heel veel respect voor heb.
Als Daniëlle 10 schaatssprongen moet doen en bij die 10 zitten 4, in haar ogen, mislukte, dan doet ze er 14, want het moeten dan wel 10 goede zijn geweest, anders was het gedeeltelijk voor niks. Als we blokjes van 5 minuten rijden, dan zijn deze blokjes minstens 5.05, nooit minder, want het opstarten kost ook tijd en we doen absoluut niet minder dan op het schema staat.
Een training moet kwalitatief goed zijn geweest en iemand met zoveel ervaring als deze vrouw weet als geen ander wanneer dit het geval is. Eigenlijk is het net schaken, altijd een paar stappen vooruit denken, net iets meer geven dan je concurrent.

Overigens kunt u mij er niet op vastpinnen dat meer trainen dan uw tegenstanders meteen een reeks aan overwinningen oplevert, want hierbij kan ook nog weleens de jarenlange ervaring en het koersinzicht om de hoek komen kijken.

Het vergt dus wel enig geduld en doorzettingsvermogen, mocht u in de voetsporen van la Bekkering willen treden.
Wanneer u dit seizoen langs de baan staat te kijken naar de koers en u ziet Daniëlle in de kop meedoen of zelfs winnen, verbaast u zich dan niet en herinner u wat hieraan voorafgegaan is.

Alle Columns van Britt Tjalma:

Klaar voor de start?! (16 november 2015)
Hoe word ik een winnaar? (30 november 2015)
Herfstdip vs Winterblues (14 december 2015)
De Heilige Banaan? (28 december 2015)
Een roerig NK?! (11 januari 2016)
Natuurijsgekte (25 januari 2016)
Het Donald Duckeffect (8 februari 2016)
Concullega's (22 februari 2016)
En nu dan?! (7 maart 2016)
Buiten gebaande paden treden (21 maart 2016)