Schaatspeloton.nl - Columns - Gary Hekman

Gary Hekman

geplaatst maandag 9 november 2015 om 07:59:50 op Schaatspeloton.nl

Haijo van der Werf

Haijo van der Werf is 62 jaar, woont in Landsmeer en heeft zichzelf het schaatsen geleerd op een sloot naast zijn ouderlijk huis. Het schaatsen is hem door zijn Friese voorouders in zijn genen meegegeven. Pas op zijn dertigste is hij op de Jaap Edenbaan gaan trainen. In het dagelijks leven is Haijo werkzaam als Business Development manager in de Offshore. Hij rijdt al 30 jaar marathons. Zijn voorkeur gaat uit naar natuurijs. Hij heeft dan ook meegedaan aan diverse klassiekers, twee Elfstedentochten en heeft vanaf 2009 (Oostvaardersplassen) geen enkele NK op natuurijs gemist. In 1998 was hij Amsterdams kampioen bij de Masters en vorig jaar won hij de Flevobokaal. Momenteel rijdt hij nog steeds mee als veteraan onder de veteranen in de competitie van de M1 in Amsterdam en het 6-Banentoernooi. Marathonschaatsen is een sport voor doorzetters, vallen en opstaan. Daar zullen zijn meeste stukjes over gaan.

Achteloos was ik aan het surfen op het internet en ook even op Facebook aan het kijken. Het was de dag nadat er om de KPN Marathon Cup was gestreden in Utrecht, de tweede wedstrijd van dit seizoen. Dik Sas had de laatste rondjes gefilmd en op het internet gezet. Het was bizar wat er te zien was. Stroetinga en twee man uit zijn team vormden een treintje als uit de boekjes en waarschijnlijk ook volgens de aanwijzingen van Jillert. Gary Hekman zwabberde daar wat achteraan.

Bij het uitkomen van de laatste bocht reed Hekman midden op de baan en zette met alles wat in hem zat een enorme sprint in. Hij wist daarbij Stroetinga en de twee anderen te kloppen door net op tijd zijn rechterbeen naar voren te schuiven. Stroetinga deed wat anders: hij stak zijn handen in de lucht. Wat zal Jillert boos geweest zijn: "niet met je handen omhoog gaan wuiven, maar je voet naar voren schuiven", of zo.

Natuurlijk zal dit in onvervalst Fries gebeurd zijn en ik denk dat Arjan wel minimaal voor "Oelewapper" is uitgemaakt. Dus het gezegde: "juich niet voordat de beer geschoten is", is ook van toepassing in het marathonschaatsen .

Over Jillert gesproken. Op een video van iSkateTV liet hij zich weer van zijn beste kant zien. Ten eerste liet hij blijken veel verstand van helmen en te hebben en behoorlijk medisch onderlegd te zijn. Zo wist hij te melden dat een hoofd veel kan hebben maar het slaapbeen is zoals hij zegt "breukgevoelig". De huidige schaatshelm is te dik en te hard met kans op een slaapbeen breuk. Hij kon het onderbouwen met het feit dat zijn motorhelm van binnen zachter is en ook verder naar onderen doorloopt...

Hersen capaciteit
Na het zien van een foto van een gevallen schaatser of wielrenner denkt hij een behoorlijk inzicht te hebben in de geestelijke capaciteiten van de gewonde.

Bijvoorbeeld het feit dat Erben Wennemars lelijk op zijn hoofd is gevallen betekende dat het hoofd van Erben, en ik citeer nu, "disposable" is. Met andere woorden van geen waarde. Er zou volgens Jillert niet veel inzitten. Ook dat wist hij op zijn eigen manier te onderbouwen. Mensen die hun handen voor hun werk nodig hebben, zouden deze sparen bij het vallen. En als je het hoofd niet nodig hebt dan steek je dat uit...

In de voetballerij hebben ze Johan, in het schaatswereldje hebben we Jillert. Het kan geen toeval zijn dat alle twee de namen met een J beginnen.

Alle Columns van Haijo van der Werf:

Gary Hekman (9 november 2015)
Is schaatsen goddelijk? (23 november 2015)
Wereldrecords of... schaatsers zijn ook maar gewone mensen (7 december 2015)
Zestig hectare ijs (21 december 2015)
"En gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?" (4 januari 2016)
"Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen" (18 januari 2016)
Is marathonschaatsen dan toch oorlog? (1 februari 2016)
Kasplantjes en kilometerbeulen (15 februari 2016)
Heroïsche wedstrijd (29 februari 2016)
De bekende aap (14 maart 2016)