Schaatspeloton.nl - Columns - Ketelbrug

Ketelbrug

geplaatst vrijdag 28 februari 2014 om 14:54:35 op Schaatspeloton.nl

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool, 36 jaar en gek op sport. Zelf wielrent, skeelert en schaatst hij redelijk fanatiek. Joost-Jan komt zelf niet diep uit 'het wereldje' van het marathonschaatsen, maar volgt de sport met veel inspiratie op de voet. Vanaf 8 november zal Joost-Jan elke twee weken zijn blik op het marathonschaatsen laten vallen.

Ik ging ik er maar eens goed voor zitten gisterenavond; een samenvatting van de laatste wedstrijd om de KPN Marathon Cup op de Coolste Baan van Nederland. Carien Kleibeuker verscheen in beeld. Ze vertelde hoe fijn het was terug te zijn en wees Lisa van der Geest aan als haar Olympisch opvolgster. Vervolgens kwam diezelfde Lisa van der Geest aan het woord. Ze droeg een muts op haar hoofd, die nog het meest weg had van een slagroomtaart met aardbeien en vertelde dat ze het Olympisch dagboek van Kleibeuker had gekregen. Toen gingen we schaatsen. Twee seconden welteverstaan en wederom waren het Kleibeuker en Van der Geest die een hoofdrol vervulden.

Daarna kwamen de mannen. Bob de Vries gleed met zijn armen in de lucht over de finish en er werd verteld dat hij een kopgroep van drie man op een ronde had gezet en dat Olympisch kampioen Jorrit Bergsma 2e was geworden. En toen was het alweer voorbij, voor de namen van de nummer 2 tot en met 4 was al geen tijd meer, en gingen we over naar Vlaanderen voor een item over Sep Vanmarcke die dagelijks traint met zijn oudere broer die postbode is.

Hoewel ik ook heel erg veel van fietsen houd, was het een grote teleurstelling. Maar natuurlijk had ik beter moeten weten. De NOS besteedt weinig aandacht aan marathonschaatsen, ook niet op de Coolste Baan van Nederland. En het is de vraag of dat de NOS verweten kan worden. Misschien doet de sport er goed aan om eens heel goed in de spiegel te kijken. Waarom is er bijvoorbeeld niet voor gekozen om het NK marathon, dat nu in Dronten werd verreden, in Amsterdam af te werken? Kwestie van een beetje schuiven met de agenda. Dan hadden de marathonschaatsers in ieder geval net zoveel aandacht gekregen als andere disciplines (NK allround en sprint) dit weekend wel gaan krijgen en hadden de marathonschaatsers ook mee kunnen liften op de populariteit dat het langebaanschaatsen na Sotsji geniet en was er nog een beetje glans gegeven aan een verder verloren seizoen.

Maar het gebeurde niet met als gevolg dat er werd gereden om des keizers baard en winnaar Bob de Vries klaagde over het gebrek aan tegenstand. Kortom, een uitgelezen mogelijkheid om de sport te promoten, werd achteloos verkwanseld.

Naast heel hard trainen voor een nieuw seizoen, zou ik iedereen die daarover gaat, adviseren om de komende maanden vooral na te denken over het aantrekkelijk houden van de marathon.

Ook als er geen natuurijs ligt.

Want als ik een klasbak als Rob Hadders op televisie hoor vertellen dat hij af en toe de Ketelbrug opsprint om nog iets van competitie te ervaren, gaat er ergens iets behoorlijk mis.

Alle Columns van Joost-Jan Kool:

Eindelijk mocht ik dan op schaatsen (8 november 2013)
Het onderstel van Klaas (22 november 2013)
De Berry van Aerle van het marathonpeloton (6 december 2013)
De cameraschaatser (20 december 2013)
Sjoerd Huisman (3 januari 2014)
Afgescheept (met een wedstrijdkalender) (17 januari 2014)
De hel van 2 februari 2013 (31 januari 2014)
De bovennatuurlijke krachten van Erben Wennemars (14 februari 2014)
Ketelbrug (28 februari 2014)