Schaatspeloton.nl - Columns - Skippy Skibril

Skippy Skibril

geplaatst vrijdag 22 februari 2008 om 07:35:29 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Onze mooie sport is er een die gepaard gaat met enkele risico's. Er is een aanzienlijke kans op snijwonden, omdat iedere schaatser in het peloton twee vlijmscherpe messen onder zijn voeten draagt. Beschermende kleding is er met uitzondering van scheenbeschermers eigenlijk niet. Dit seizoen doen langzaam de snijvaste enkelsokjes hun intrede in het peloton der marathonschaatsers.

Eigenlijk best gek, dat deze op de langebaan door meerdere schaatsers al jaren gebruikt worden, maar dat ze bij ons tot dit seizoen nog niet gesignaleerd waren. Ikzelf doe er vooralsnog niet aan mee. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik met zulke sokjes simpelweg niet in mijn schaatsen pas. Mijn schoenen zijn op maat gemaakt en passen precies. Ik overweeg wel om voor volgend seizoen nieuwe schoenen aan te schaffen, zodat ik ook mijn enkels kan beschermen tegen snijwonden.

Een ander soort bescherming dat we af en toe voor bij zien komen is de helm. Een aantal jaren geleden was Frank Verheijen nog de enige die een valhelm droeg. Volgens eigen zeggen was hij ook de enige persoon die er een nodig had om zijn hersens te beschermen, want de rest van het peloton bestond toch alleen uit domme boeren. Ik herinner me nog goed een valincident waarbij Verheijen zelf betrokken was. Na de finish van een wedstrijd deed hij tijdens het uitrijden zijn valhelm af en viel vervolgens hard op zijn hoofd. Op dat moment kon ik een glimlach niet onderdrukken. Ik was gelukkig niet de enige.

De temperatuur waarbij vooral op natuurijs geschaatst word, brengt ook de nodige risico's met zich mee. Het invetten ven het gezicht en dragen van meerdere lagen goede kleding is een must. Er zijn ook schaatsers die ervaring hebben met het bevriezen van tenen of zelfs halve voeten. Dit gebeurt gelukkig alleen bij extreme omstandigheden. Toch maak ik me soms zorgen als ik op natuurijs mensen zie schaatsen zonder sokken, met de enkels helemaal bloot. Het zijn natuurlijk niet mijn voeten, maar toch. Iets wat veel sneller gevaar loopt dan de voeten bij kou, zijn de ogen. Bevroren ogen is geen pretje. Als bescherming hiertegen draag je een bril. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten brillen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een gewone zonnebril, die licht is, lekker zit en goed aansluit op het gezicht. Bij Nico Brillen in Steenwijk, Meppel en Zwolle vindt u de nieuwste modellen.

Anderen kiezen vaak voor de zogenaamde "goggles". Dit zijn twee afzonderlijke lenzen die de ogen compleet afdekken, zodat er geen wind achter de lenzen langs kan. Dit biedt een betere bescherming tegen de kou. Er zijn ook mensen die een skibril gebruiken. Dit is een grote lens die beide ogen bedekt en die ook rondom compleet is afgesloten. Ook deze bril biedt een hoge beschermingsfactor. Alleen zijn de meeste sibillen niet zo handig.... Ze veroorzaken namelijk een dode-hoek, links en rechts van de schaatser. Dit heeft als gevolg dat de schaatser die er een draagt, andere schaatsers van de baan veegt, zonder het zelf te weten. Het is nog veel erger als twee dragers van een skibril elkaar voor de voeten schaatsen. Soms ontstaan er flinke valpartijen door. Ook wordt er nogal eens materiaal door vernield. Een skibril brengt dus extra gevaar in de groep. Mensen die geen skibril dragen en die wél uitkijken worden vaak de dupe van het onverantwoordelijke schopgedrag van een of andere Skippy Skibril. Ik snap best dat je als schaatser je ogen wil beschermen tegen de kou, maar draag dan alsjeblieft een andere bril zolang het niet sneeuwt! Misschien is het een idee om voor mensen die zo nodig een skibril willen dragen een speciale schaats-vaardigheids-cursus te ontwikkelen. Net zoiets als de aanhanger bij de auto. Een soort extra rijbewijs.... Want die trap-maar-raak-mentaliteit van Skippy Skibril ben ik echt beu!

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)