Schaatspeloton.nl - Columns - Oost west, thuis best

Oost west, thuis best

geplaatst vrijdag 11 februari 2011 om 10:01:13 op Schaatspeloton.nl

Engbert de Vegt

Engbert de Vegt, 25 jaar uit Ureterp, rijdt dit seizoen na een afwezigheid van twee jaar weer in de Top Divisie voor Habovo/Bwaste. Engbert’s doelstelling is toch vooral zich op kunstijs te handhaven en te gaan voor de goede ontsnappingen. Met natuurijs heeft hij een goed gevoel, maar dat nog niet kunnen laten zien, daar wil hij zich verder gaan ontwikkelen. In elk geval wil Engbert de Vegt werken aan een paar uitschieters in de uitslagen. Vanaf 22 oktober zal Engbert voor Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn belevenissen en meningen met jullie delen.

We zijn weer thuis, wij marathonschaatsers zijn weer teruggekeerd in het druilerige Nederland. Een land met geen bergen, geen skipistes, geen apfelstrudel en geen kaisersmarren.We zullen dus weer moeten wennen aan de Nederlandse kost en landschap. Voor de mensen die zijn door gereisd naar Zweden volgt een bezoekje aan de Noordpool en het eten van knäckebröd.

Terug kijkend op de Weissensee, kunnen we stellen dat Mariska Huisman de koningin van de Weissensee werd, vier keer winnen in 7 dagen, dat is gewoon kras. Zij won daar gewoon alle individuele nummers bij de dames. Bij de heren waren de mannen van SOS Kinderdorpen gewoon toonaangevend, zij wonnen daar 4 van de 5 races. Als Karlo Timmerman dan ook nog de cup wint, is hij gewoon de marathonschaatser van het jaar.

Wie mij het meest op viel in Oostenrijk was Mart Bruggink, want doe het hem maar na. In je bij mijn weten eerste 200km van je leven gelijk tweede worden. Dan kun je het in de toekomst nog weinig beter doen dan zorgen dat je naam op dat grote bord komt. Mart heeft al een goed seizoen op zich, maar dit vond ik wel echt bewonderenswaardig. Drie seizoenen geleden als B-rijder begonnen, voorzichtig gegroeid tot een vaste waarde bij de B´s en dit seizoen als A-rijder gelijk zijn neus aan het venster gezet.

Er zijn dus weer mensen vertrokken richting een wedstrijd in Zweden op het uiterste randje van de Noordpool. Dat is namelijk een heel verschil met de Weissensee waar de gemoedelijkheid van het publiek een extra sfeertje geeft aan de wedstrijden aldaar. Nee in Zweden is het wat dat aan gaat veel meer pure sport. Het is alleen de schaatsers en de elementen, geen honderden mensen publiek. En de elementen wegen daar veel zwaarder dan in het sprookjesachtige Oostenrijk.

Daarna volgt nog een tournee langs Groningen en Heerenveen en dan zit het seizoen erop. Tenzij Jukelburd, de Friese koning winter, nog wat in petto heeft…

Alle Columns van Engbert de Vegt:

Herintreder (22 oktober 2010)
Bokswedstrijd (5 november 2010)
TV Show (19 november 2010)
Vroeg natuurijs (3 december 2010)
Flevonice (17 december 2010)
Drukke tijden (31 december 2010)
Revoluties (14 januari 2011)
Mediageniek (29 januari 2011)
Oost west, thuis best (11 februari 2011)
Seizoenseinde (25 februari 2011)