Schaatspeloton.nl - Columns - Mediageniek

Mediageniek

geplaatst zaterdag 29 januari 2011 om 17:59:22 op Schaatspeloton.nl

Engbert de Vegt

Engbert de Vegt, 25 jaar uit Ureterp, rijdt dit seizoen na een afwezigheid van twee jaar weer in de Top Divisie voor Habovo/Bwaste. Engbert’s doelstelling is toch vooral zich op kunstijs te handhaven en te gaan voor de goede ontsnappingen. Met natuurijs heeft hij een goed gevoel, maar dat nog niet kunnen laten zien, daar wil hij zich verder gaan ontwikkelen. In elk geval wil Engbert de Vegt werken aan een paar uitschieters in de uitslagen. Vanaf 22 oktober zal Engbert voor Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn belevenissen en meningen met jullie delen.

Volgens tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk van het programma De Wereld Draait Door zijn marathonschaatsers doorgaans weinig mediageniek. Dat durf ik wel te betwijfelen, want er zijn legio voorbeelden van schaatsers uit het peloton die dat wel waren. Grootste voorbeeld daar van is Erik Hulzebosch die te pas en te onpas met zijn dialect en droge uitspraken de journalisten voerde.

Nee ik durf wel te zeggen dat de meeste journalisten zelf geen goed beeld hebben van het marathonschaatsen. Want ik ben ze nog niet tegen gekomen die zich daadwerkelijk goed hadden verdiept in de materie van de sport. nieuwe namen moeten er komen hoor ik dan weleens mensen roepen, want we kennen de huidige toppers niet meer. Maar het vertellen van dingen die al jaren oud zijn dragen niet bij aan een goed beeld van de sport.

Ja, de schaatsers van BAM kennen ze wel, want die rijden nu eenmaal ook hard op de langebaan. Maar dat ze de andere schaatsers op een paar andere rijders na, niet kennen ligt hem meer aan de journalisten zelf dan aan de schaatsers. Want als zij zich meer verdiepen in de achtergronden van de huidige schaatsers zouden ze ook een beter beeld van de man met het nummer kunnen geven.

Dries van Wijhe, deed zijn bijnaam´Dolle Dries´ naar het schijnt altijd eer aan. ´Poeske´ was de bijnaam van Richard van kempen. Vernoemd naar zijn katachtige stijl van schaatsen. Terwijl ik dit schrijf is Jannes Mulder bezig om met zijn commentaar een wedstrijdje kortebaanschaatsen in Friese klederdracht op de Weissensee aan elkaar te praten. Op zo´n manier dat het zelfs nog heel interessant word. En met Jannes is er altijd Spektakel.

Ooit hoorde ik iemand zeggen dat het Marathonschaatsen Journalisten en verslaggevers nodig had, die op Theo Koomen leken. Theo Koomen was een verslaggever die op een manier kon verslag geven, Waarbij zelfs een doodsaaie tijdrit in de tour nog een geweldig spektakel werd.
Al moet ik wel toegeven dat hij nog ver voor mijn tijd helaas is overleden.

Momenteel verblijft het hele marathonschaats circus op de Oostenrijkse Weissensee. Hopelijk worden daar dan weer nieuwe helden en heldinnen ontdekt, of anders heel nieuwe memorabele momenten. Want dan leeft het marathonschaatsen weer voort op deze dingen.

Alle Columns van Engbert de Vegt:

Herintreder (22 oktober 2010)
Bokswedstrijd (5 november 2010)
TV Show (19 november 2010)
Vroeg natuurijs (3 december 2010)
Flevonice (17 december 2010)
Drukke tijden (31 december 2010)
Revoluties (14 januari 2011)
Mediageniek (29 januari 2011)
Oost west, thuis best (11 februari 2011)
Seizoenseinde (25 februari 2011)