Schaatspeloton.nl - Columns - Flevonice

Flevonice

geplaatst vrijdag 17 december 2010 om 10:09:02 op Schaatspeloton.nl

Engbert de Vegt

Engbert de Vegt, 25 jaar uit Ureterp, rijdt dit seizoen na een afwezigheid van twee jaar weer in de Top Divisie voor Habovo/Bwaste. Engbert’s doelstelling is toch vooral zich op kunstijs te handhaven en te gaan voor de goede ontsnappingen. Met natuurijs heeft hij een goed gevoel, maar dat nog niet kunnen laten zien, daar wil hij zich verder gaan ontwikkelen. In elk geval wil Engbert de Vegt werken aan een paar uitschieters in de uitslagen. Vanaf 22 oktober zal Engbert voor Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn belevenissen en meningen met jullie delen.

We zijn er weer geweest met het peloton, op de enige echte Formule 1 schaatscircuit van de wereld. Alles zit er in, een chicane en de door mij en misschien wel anderen vervloekte bochten naar rechts. Met name als die krengen er in drieën worden ingelegd. Persoonlijk had ik ze er liever wat meer scherper er in gelegd.

Het moet dan op natuurijs lijken, en het lijkt er dan ook wel wat op. Maar als het een geveegde baan zou zijn op echt natuurijs zou je denken dat de baanveger van dienst wat te veel slokjes van een fries kruidendrankje had gehad. Want het enige stukje wat echt recht uit gaat is de finishbaan. Die heeft namelijk een fatsoenlijke breedte om te passeren. Want menigmaal is het een handen en voeten gebeuren.

Dan is er natuurlijk nog het verhaal van het klassement in het klassement, of de wedstrijd in de wedstrijd. Want er waren er gister mensen die voor de wedstrijd reden. Maar er waren er ook die zich bezig waren met de posities in het klassement en de schade beperkt hielden. Mijn persoonlijke mening is dat dit afbraak doet aan het marathonschaatsen. Een loskoppeling van de Super Prestige en de kunstijs cup lijkt mij beter. Maar dan zit de KNSB natuurlijk met het probleem dat er dan maar 12 wedstrijden meer in de cup zitten.

De oplossing is simpel, organiseer een cup klassement op de 400m kunstijsbanen met minimaal 16 à 20 wedstrijden. En laat daar alsjeblieft 5 man starten, dat mag op Flevonice ook, op het NK kunstijs ook, waarom in de cup dan niet? Lost bovendien het probleem van de A-rijders die zich inmengen in B-wedstrijden ook gelijk op.

Natuurlijk zijn dat persoonlijke gedachten. Maar op de reis er naar toe werd het Tjeukemeer en Veluwemeer gepasseerd. En daar lagen toch nog een behoorlijke platen gitzwart ijs. En dan staat de toch wel mooie baan in de polder toch wel in een schril contrast met het echte werk.

Ondanks alles heb ook ik genoten van het rijden op de baan in de polder, ooit was er alleen natuurijs, toen kwam er de kunstijs baan, daarna kwam de indoor schaatsbaan, en nu is er Flevonice. Mijn vraag is wanneer kunnen ze de natuur permanent een handje helpen?

Alle Columns van Engbert de Vegt:

Herintreder (22 oktober 2010)
Bokswedstrijd (5 november 2010)
TV Show (19 november 2010)
Vroeg natuurijs (3 december 2010)
Flevonice (17 december 2010)
Drukke tijden (31 december 2010)
Revoluties (14 januari 2011)
Mediageniek (29 januari 2011)
Oost west, thuis best (11 februari 2011)
Seizoenseinde (25 februari 2011)