Schaatspeloton.nl - Columns - Nooit gedacht, maar...

Nooit gedacht, maar...

geplaatst vrijdag 10 december 2010 om 09:32:22 op Schaatspeloton.nl

Karlo Timmerman

Karlo Timmerman, 24 jaar, is als marathonschaatser actief voor het team van SOS Kinderdorpen. Sinds 2007 is hij al aanwezig op het hoogste landelijke niveau waar hij in die tijd al drie overwinning behaalde. Naast het schaatsen studeert Karlo Accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen, wat eveneens zijn woonplaats is. Vanaf 12 november zal Karlo elke vier weken als columnist actief zijn op Schaatspeloton.nl. In zijn columns wil hij met een kritische blik kijken naar de actualiteit van de dag rond het peloton waar hij deel van uitmaakt.

De ingrediënten zijn eieren, bloem, melk en een beetje zout. Iedere marathonschaatser weet nu ongeveer waar het over gaat: "Pannenkoeken". Bij voetbal trekt de één zijn linkerschoen eerst aan en daarna zijn rechterschoen of kust het gras vlak voor het fluitsignaal maar in de marathonschaatswereld eet iedereen pannenkoeken.

Geen pannenkoeken, geen resultaat. Het is blijkbaar een soort bijgeloof geworden. Het woord is zelfs gepromoveerd als scheldwoord. Geen stakker maar nu dus pannenkoek. Door de één begeerd door de ander verguist. Waarom zijn deze nuchtere mannen van de marathonschaatswereld dan zo geworden. Dit zijn toch de mannen van 15 boterhammen, in dit geval pannenkoeken, die zich nergens druk over maken dan of er wel of geen wedstrijd wordt georganiseerd en als deze wedstrijd er is, hard rijden.

Welke trainer of coach is begonnen met zeggen dat de pannenkoek goed zijn voor een schaatser. Sinds een paar jaar eet bijna iedereen pannenkoeken voor de wedstrijd. Weg met die pasta, want we hebben nu al de pannenkoek. Ik heb zelfs iemand een week oude pannenkoek op zien eten voor de wedstrijd. De liefde is dus sterk voor de pannenkoek want iedere niet marathonschaatser zou op dat moment hebben gezegd of de pannenkoeken bovenin het hoofd niet even weer juist gesorteerd moesten worden. Als ik werd geïnterviewd kwam de vraag vaak voor: Heb je ook een bijgeloof? Ik moest altijd nee zeggen, en op dat moment in mijzelf denken wat een sukkel die interviewer. Wat denkt hij wel niet, ik ben immers een marathonschaatser, een nuchtere jongen en ik kom nog wel uit Staphorst. Maaaaar ik heb mijzelf betrapt. Ik doe mee aan de pannenkoekencultuur, voor mij geld het als geen ander, geen pannenkoek geen resultaat. Dus aan alle schaatsers, eet smakelijk.

Alle Columns van Karlo Timmerman:

Kritiek (12 november 2010)
Nooit gedacht, maar... (10 december 2010)
Beste Roy (7 januari 2011)
Mooie dingen (4 februari 2011)
Wie de kleintjes niet eert is de grote niet weerd (4 maart 2011)