Schaatspeloton.nl - Columns - Vroeg natuurijs

Vroeg natuurijs

geplaatst vrijdag 3 december 2010 om 10:24:30 op Schaatspeloton.nl

Engbert de Vegt

Engbert de Vegt, 25 jaar uit Ureterp, rijdt dit seizoen na een afwezigheid van twee jaar weer in de Top Divisie voor Habovo/Bwaste. Engbert’s doelstelling is toch vooral zich op kunstijs te handhaven en te gaan voor de goede ontsnappingen. Met natuurijs heeft hij een goed gevoel, maar dat nog niet kunnen laten zien, daar wil hij zich verder gaan ontwikkelen. In elk geval wil Engbert de Vegt werken aan een paar uitschieters in de uitslagen. Vanaf 22 oktober zal Engbert voor Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn belevenissen en meningen met jullie delen.

De natuurijsgekte is losgebarsten en vroeger dan ooit. De strijd om de primeur is beslecht in het voordeel van een klein gehucht. En dat is dan niet Bartlehiem, waar iedereen met natuurijskoorts bij tempraturen onder het nulpunt aan denkt. Maar het immer gezellige Noordlaren.

De cirkel was afgelopen maandagavond rond voor Jorrit Bergsma. In februari van dit jaar werd hij op het naburige Zuidlaardermeer nationaal kampioen, nu mocht hij zich voor het eerst showen in de driekleur aan het plubliek. Op steenworp afstand van de locatie waar hij kampioen werd. De gekte was ook te merken aan de aandacht van de media, je zou haast denken dat ze eindelijk uitgekeken zijn op het langebaanschaatsen, nu Sven the Man geblesseerd is. Ze waren er van alle rangen en standen, ze liepen in de weg van de begeleiding, en liepen weg met de enige echte langebaanschaatser in het peloton.

Bij ons in Friesland deed het waterschap wat het vorig jaar ook gelijk had moeten doen. Ze stopten met afstromen van het water. Ter bevordering van de ijsaangroei. En de provincie kondigde een vaarverbod af voor bijna alle wateren, behalve het Prinses Margrietkanaal en het van Harinxmakanaal. Alsof dat daar überhaupt al ijs in lag. Vorig jaar deden ze dat pas toen het ijs al ruim 10 cm dik was.

Het lijkt me duidelijk, iedereen in dit land wil heel graag iets. En alle neuzen staan dezelfde kant op. Maar ze kunnen allemaal alleen maar afwachten. Dat doen marathonschaatsers namelijk al jaren. De natuur laat zich namelijk niet dwingen, en de winter is woensdag pas officieel begonnen. En dus nog lang.

Jeen van der Berg heeft een wijsheid: de Elfstedentocht komt, hij komt namelijk elke dag een dag dichterbij…

Alle Columns van Engbert de Vegt:

Herintreder (22 oktober 2010)
Bokswedstrijd (5 november 2010)
TV Show (19 november 2010)
Vroeg natuurijs (3 december 2010)
Flevonice (17 december 2010)
Drukke tijden (31 december 2010)
Revoluties (14 januari 2011)
Mediageniek (29 januari 2011)
Oost west, thuis best (11 februari 2011)
Seizoenseinde (25 februari 2011)