Schaatspeloton.nl - Columns - Koning Jan

Koning Jan

geplaatst vrijdag 19 oktober 2007 om 07:22:00 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Het nieuwe seizoen is begonnen. We hebben er inmiddels 2 mooie wedstrijden opzitten met 2 fantastische winnaars. Verrassende winnaars ook... De eerste weken van het seizoen zijn het toch vaak de sprinters die de dienst uitmaken. In wedstrijd 1 kregen de topsprinters in een kopgroep het deksel op de neus van iemand die geen sprintersstatus heeft.

Eigenlijk had de winnaar van de eerste marathon in Amsterdam helemaal nog geen status als marathonschaatser, behalve dan die van "shorttracker die overstapte naar marathon". Nog geen top 10 klassering op het hoogste niveau en dan gelijk met een overwinning binnen komen. Ik zeg; Netjes.... Wedstrijd 2 was eigenlijk een sprint, maar toch ook weer niet. Of was het nou geen massasprint, maar eigenlijk ook wel? Nou ja, spannend was het in ieder geval wel. Als we het dan toch een massasprint noemen, dan had je eigenlijk een andere uitslag verwacht. De winnaar staat toch niet echt bekend als een specialist op dit gebied. Twee leuke verrassingen waarop hopelijk nog een aantal zullen volgen.

Hoewel.... Er wordt wel eens gezegd dat veel verschillende winnaars goed is voor onze sport. Maar is dat wel zo? Als ik naar andere sporten kijk, zie ik juist dat het autocraten met een heldenstatus zijn die zorgen voor een stijgende populariteit. Mensen smullen ervan en de sport krijgt er veelal een boost door. Hebben wij eigenlijk zo'n figuur in ons peloton? Een paar vergelijkingen:

Wie aan boksen denkt, denkt aan Muhammad Ali. Zijn bijnaam "The World's Greatest" zegt eigenlijk al genoeg over zijn carrière. Hij bokste 61 partijen en won er daarvan 56, een behoorlijk gemiddelde. Hij werd vaker dan welke bokser ook verkozen tot bokser van het jaar, maakte een geweldige comeback na 3 jaar afwezigheid en won hierna nog 2 keer de wereld titel in het zwaargewicht. De enige schaatser in ons peloton die een comeback maakte na een aantal jaren afwezigheid, is volgens mij Youri Takken. Een verdere vergelijking gaat niet op. In zijn eerste carrière wist Youri een wedstrijd te winnen. Zijn tweede carrière is tot nu toe minder succesvol. Ook de bijnaam van Ali komt niet echt tot zijn recht bij deze kleine gezette man. Om Youri toch een soort van heldenstatus te geven dacht ik aan de bijnaam "The Blue Bullet".

Michael Jordan is de beste en meest bekende basketbalspeler aller tijden. De sport was groot, maar door hem werd de sport nog veel groter. Maar liefst 9 keer werd hij gekozen tot meest waardevolle speler in de NBA, hij won 6 keer de NBA titel en stond bekend om zijn enorme sprongen. Zijn bijnaam: "Air Jordan". Wie we met Jordan kunnen vergelijken? Ruud Borst natuurlijk. Dat is de enige man in ons peloton die boven de 2 meter uit komt. Meer overeenkomsten zie ik niet. Ook voor Ruud een bijnaam die wellicht kan zorgen voor een stukje heldenstatus. "Unpredictable Ruud"

Wayne Gretzky is een van de meest succesvolle ijshockey spelers in de geschiedenis. Hij speelde 20 seizoenen in de NHL en scoorde in deze periode meer dan 1000 goals. Hij won 4 keer de Stanley Cup en heeft nog steeds 61 NHL records op zijn naam staan waaronder meeste goals (totaal én per seizoen) en meeste assists. Hij was een icoon voor het ijshockey in de jaren 80 en 90. Zijn bijnaam: "Great Gretzky". Ik kan maar 1 schaatser in ons peloton bedenken die ik met deze man kan vergelijken en dat is Roel van Hest. Die zocht in zijn 6 jaren als A-rijder ongeveer even vaak lichamelijk contact met tegenstanders als Gretzky in zijn 20 jaar als prof ijshockeyer. Een bijnaam ligt dan ook voor de hand: "Rumble Roel"

In het wielrennen is de Tour de France de grootste prijs die er te winnen is. Lance Armstrong won deze heroïsche koers maar liefst 7 keer. Daarnaast werd hij ooit wereld kampioen op de weg. Alsof dat nog niet genoeg is, wist hij ook nog het gevecht tegen kanker te winnen. Wielrennen in de verenigde staten stelde niet veel voor, totdat Lance zijn zegetocht begon. De sport is nog steeds groeiende dankzij zijn verhaal. Zijn bijnaam: "The Boss". Een vergelijking met Lance Armstrong maken is vrij lastig, ik weet het. En toch heb ik een kandidaat; Henk Angenent. Die wist de meest heroïsche tocht op schaatsen te winnen. Verder kunnen we een vergelijking trekken in het feit dat Henk, net als Armstrong, een soort leider is in het peloton. Zijn bijnaam zou volgens mij dan ook het beste kunnen zijn "The Leader".

Begin jaren tachtig was atletiek beslist niet populair in de Verenigde Staten, totdat Carl Lewis doorbrak. Hij domineerde 10 jaar lang de 100m en 200m sprint en het verspringen en evenaarde het record van Jesse Owens door tijdens een Olympisch toernooi maar liefst 4 gouden medailles te winnen. Ook heeft hij menig wereldrecord op zijn naam gehad. Zijn bijnaam: "King Carl". De doorbraak van Lewis betekende ook een doorbraak voor de atletiek in Amerika. "Track & Field" is er nu een van de meest populaire sporten. Jan Maarten Heideman zouden we van alle marathonschaatsers misschien het beste kunnen vergelijken met deze atleet. Hij domineert onderhand al bijna 10 jaar het marathonschaatsen en doet dit ook, net als Lewis, in verschillende disciplines als we onderscheid maken tussen kunst- en natuurijs. Voor Jan Maarten heb ik ook al een passende bijnaam die zijn heldenstatus niet meer zal belemmeren: "Koning Jan".

Die naam typeert het marathonschaatsen ten top. Het is oer-Hollands, traditioneel en nuchter.... Onze sport heeft geen baat bij een autocraat met heldenstatus. Ik wacht met smart op de volgende verrassing. Word het eindelijk Douwe de Vries? KC Boutiette? Ingmar Berga? Of toch gewoon weer "Koning Jan"....

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)