Schaatspeloton.nl - Columns - Ja maar

Ja maar

geplaatst vrijdag 12 oktober 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

De kop is er af, ook ik mocht naar Amsterdam afreizen, om de opening van het seizoen mee te maken. Spanning natuurlijk bij een ieder, terwijl de voorspellingen op de uitslagen in de verschillende media altijd mooi zijn om te volgen. Over media gesproken geen letter te vinden de zaterdag voor de start, helemaal niets over onze sport, over dat het weer gaat beginnen.

De kalender waar ik de vorige keer over schreef, heb ik inmiddels gekregen, veel wedstrijden op het menu, soms wel 2 in een weekend en ik moet eerlijk zeggen daar is moeders niet echt blij mee. Ik probeer haar natuurlijk te overtuigen, "Ja maar er zijn niet zoveel speakers, ja maar ik vind het leuk om te doen, ja maar als ik het jurygeld opspaar dan kun jij ook wat leuks doen, ja maar en zo door ". Haar antwoord is simpel maar toch wel treffend, jullie zijn allemaal hartstikke gek en dat marathonvolk mag blij zijn dat er nog vrijwilligers zijn die hun handen uit de mouwen willen steken. Je kunt beter een autocross gaan doen, of zwientietikken, aalvangen, polsstokhoogspringen en ga zo maar door, je bent dan met een paar uurtjes klaar, de verdiensten zijn goed en je hoeft dan ook geen gele trui aan.

"Ja, maar … dat alles valt in het niet met marathonschaatsen,het is gewoon leuk om te doen, en vooral de omgang met de vrijwilligers . Mannen en vrouwen die belangeloos aanwezig zijn en een berg werk verzetten voor, tijdens en na de wedstrijden. De dames die klaar staan met de koffie, de mensen van de programmaboekjes, de juryleden, de bochtenmensen, de baancontactpersoon en noem zomaar op. Mensen die toch ook niet bij de plaatselijke breiclub gaan, naar het voetbal, nee ook mensen die net als ik gek zijn van de sport. Dan mogen de scheidsrechters en ik eigenlijk helemaal niet klagen, ik krijg nog 23 euro per wedstrijddag, dus met een dubbel weekend, toch mooi 46 Euro verdiend met een hobby.Dan natuurlijk het toetje, want zo heeft iedere baan wel iets, waardoor je blij bent dat je er mag komen en mag werken. In Amsterdam krijg je een broodje kalfsvlees kroket, In Heerenveen de bittergarnituur van Rein en Martha Zwart, in Assen een stukje kip piri piri, In Geleen een stuk vlaai, Eindhoven, daar hebben ze de keus uit wel 6 soorten soep, In Groningen een stuk worst, in Den Haag diverse broodjes, in Breda een lekkere pint, in Alkmaar staan de bitterballen te wachten terwijl ze in Utrecht snert hebben. Daar ga je toch voor op avontuur, maar ja, dat kan ik haar niet aan het verstand krijgen. Geeft ook niet, ik heb een hobby.

Wat in ieder geval belangrijk is dit seizoen, marathonvolk ga met respect om met je vrijwilligers, ze staan met liefde voor de sport paraat om voor jullie hun best te doen, geen gemopper en gezeur dus dit jaar maar een vriendelijke groet dat zou mooi zijn.
En ik, …… Haarlem en Hoorn, daar mag ik dit seizoen naar toe, ben ik nog nooit geweest,kan me nu al helemaal blij maken,wat zullen ze daar hebben.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)