Schaatspeloton.nl - Columns - Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig

Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig

geplaatst dinsdag 17 februari 2009 om 18:37:03 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Wij Marathonschaatsers trainen normaal gesproken nogal veel. Wij maken veel duurtrainingen, lopend, fietsend of over het ijs. Tijdens deze trainingen gaat er veel door je hoofd. De ene keer zet je alle invloeden van de dag even op een rijtje. De andere keer zoekt je de rust even op, ga je helemaal los op je lievelingsmuziek uit je iPod, of ga je juist veel filosoferen en nadenken over de wereld en het doel van het leven hier op aarde.

Tijdens een rustige duurtraining op de schaatsen reed ik mijn rondjes op een zo goed als lege ijsbaan. In totaal een Duits meisje, een jongen uit Kazakstan en twee jongens uit Tsjechië. Ik begon mij af te vragen hoeveel energie het eigenlijk kost dat ik hier een uurtje rondjes rijd. En dan dacht ik niet aan de hoeveelheden koolhydraten die ik zal verbruiken tijdens een uur in mijn Own Zone schaatsen, maar aan stroom zeg maar. De ijshal in Erfurt draait op een energieverbruik van 4800 euro per dag. Het gemiddelde energieverbruik van een doorsnee gezin met 2 kinderen, wonend in een twee onder een kap woning is 1200 euro per jaar, dit betekend dat er 1424 huishoudens van evenveel energie als de ijshal in Erfurt leven kunnen. Alle huishoudens uit mijn geboortedorp Beerta verbruikt net zoveel stroom als de ijsbaan in Erfurt.

Alleen maar voor ons pleziertje, voor onze hobby, voor ons uurtje schaatsen verbruikt de ijshal in Erfurt net zoveel energie als een plattelandsdorp. Dus dan stoten zij ook net zoveel kooldioxide uit als die 1424 doorsnee huishoudens. Met ons uurtje schaatsen op de dag wordt het gat in de ozonlaag steeds maar groter en groter en wordt ons klimaat steeds maar warmer en warmer. Elke keer dat wij het ijs op stappen zal er weer een stukje van de poolkap smelten. Elke keer dat wij van een mooie marathonwedstrijd genieten pikken wij een stukje ijs van die lieve kleine ijsbeertjes af. Elke keer dat wij trainen wordt de kans op onze Elfstedentocht steeds kleiner. Ik wil niet de Al Gore spelen maar eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig met onze hobby, schaatsen.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)