Schaatspeloton.nl - Columns - De verkeerde bocht

De verkeerde bocht

geplaatst vrijdag 1 februari 2008 om 07:25:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Meer dan een week Weissensee en de klad op de lokale stembanden komt er aardig in. Maar het is en blijft geweldig. De wedstrijden en de knotsgekke deelnemers van de toertocht blijven een lust om mee te maken. Vrijdag konden de manen en de vrouwen er met de vingers `in die nase` er nog wel wat van maken, maar dinsdag was het echt een prestatie om de toertocht uit te rijden.

Tussen 1 en 3 uur gingen de kreten over het ijs van zand, tot stront, slussie en bastaardsuiker ijs. Op het eind zat men er helemaal door, maar zij die hem hebben uitgereden klasse. Klasse ook het publiek wat in rijen dik naar de wedstrijden staat te kijken, maar zich soms als hooligans gedraagt, springend van de ene in de andere baan, niet omkijken maar doorlopen; "oeps er komen nog schaatsers aan", "oeps ik vlieg bijna over de motorkap van de jurywagen". Maar wat kan het schelen, het is de Weissensee. Het enthousiasme het gezang en gejuich voor de marathonhelden maakt dit meer dan goed.

Mooie koersen en prima winnaars leveren het natuurijs op in Oostenrijk en natuurlik ook het feest in de tent. Mooi ook om de vele reacties te horen over het commentaar op de webcam, waar ik samen met Andries probeer het zo duidelijk mogelijk te brengen tot woensdagmiddag. Het Open NK; Dries bij de meet en ik in de auto om het verslag te brengen, mooi naast de kop en maar vertellen en natuurlijk het spul een beetje aandikken. Niemand in de buurt, duizenden aan de kant en nog velen achter hun computer.
De Dames ging prima mooie groep, veel tactiek en de zege mijn inziens verrassend. De Spigt sisters met zijn vieren, tja daar kan geen ploeg tegen op. De mannen was, redelijk vlak tot de laatste 10 km. "Jannes probeer zicht te houden" schalt er door radio tour, mijn chauffeur al meer dan tig jaar op de Weissensee weet een goede plek. Hier gaan we staan en dan praten we de manen naar de boog van Essent, zodat Andries ze de laatste 500 meter kan zien.
Ik zie ze nog een keer voorbij komen, valpartijen en een geslote peloton. "Nog 3 km hoor" ik, maar ik zie niets! "Geen paniek" zegt de man naast me, "ze komen zo". Het valt me op dat er radiostilte is en roep Andries op "waar zijn ze?". Mijn sympathieke collega schiet in de lach, "Stroetinga heeft gewonnen, kom deze kant maar op", tja daar stond ik dan op de Weissensee, te wachten op het peloton wat misschien in de bocht waar ik stond volgend jaar langs gaat komen.

Ik ga zo maar naar Per Du en weet zeker dat ik morgen vroeg denk, had ik dat maar niet gedaan, weer een verkeerde bocht. Zaterdag gaat me niets gebeuren, ik ga wel lopen, geen chauffeur gewoon een portofoon, microfoon een paar moeie poten, maar wel bij de kop van de koers.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)