Schaatspeloton.nl - Columns - Spielplatz der Natur

Spielplatz der Natur

geplaatst woensdag 4 februari 2009 om 11:48:11 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Het Oostenrijkse leven gevoel, wat is de Weißensee toch mooi. Een meer, een sfeer, een liefde, en dat mag je dan delen met duizenden stapelgekke Hollanders. Ik kijk er altijd weer naar uit, een weekje leven met de natuur. Lekker genieten van het leven, lekker zonnetje, lekker saunaatje, lekker door de sneeuw rollen, lekker fietsen, lekker uitslapen en een lekkere halve kip. Ja, een weekje Weißensee doet mij altijd goed.

Een weekje snowboarden op een altijd volledig in ijs omgezette skipiste. Schaatsen op een ijsvlakte die nog slechter is dan een één dag niet geveegde Jaap Edenbaan. Rodelen van een piste waar je meer met je sleetje in de hand loopt dan dat je er op zit. En een afsluitende Per-Du party waar zelfs ik mijn kont niet keren ka en waar maar twee Oostenrijkse schonen zijn losgelaten op een bevolkingsdichtheid van driehonderd volledig losgaande Nederlandse mannen.

Halverwege koers tijdens het NK heb ik eens geprobeerd alle scheuren te tellen, na nog geen 4 kilometer was ik de tel kwijt die rond de 890 liep. Ja, de Weißensee is een happening. Een happening waar ik elk jaar weer naar toe leven kan.

Weißensee, Spielplatz der Natur. Het is zeker spelen met de natuur, spelen met eigen leven. Als minister Klink eens zou weten dat er op de Weißensee elke dag zo'n 30 schaatsers met hoofdwonden, vriesverschijnselen, Weißensee-krankheid, of gebroken benen en heupen afgevoerd worden naar het ziekenhuis…

Het kan er wel leuk zijn, maar dan zou de organisatie de tent eens op de andere kant van het meer moeten zetten. Op de keiharde, zwarte ijsspiegel van de Dolomitenblick. Daar is bijna altijd een perfecte ijsvloer zonder ook maar één scheur te vinden. Wanneer de organisatie daar de wedstrijden zal organiseren worden ze zeker in de World Grand Prix opgenomen.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)